Teams STH en USAR.NL oefenen ‘pittig’ scenario

10 oktober 2023

De teams van Specialisme Technische Hulpverlening (STH) van de brandweer en het Urban Search and Rescue team Nederland (USAR.NL) oefenden vijf dagen samen in Dongen. De oefening draaide om de samenwerking tussen de teams STH en USAR.NL.

Pittig scenario

Aan het begin van de dag reden twee bussen op de Dongense basisschool ‘De Noorderpoort’ in. De bussen waren ingezet voor een schoolreisje. Ze arriveerden om 07:45 uur. Kinderen waren op dat moment waarschijnlijk nog niet in de school, maar alle leerkrachten wel. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is.
Ooggetuigen vertelden dat beide bussen aan kwamen rijden, waarbij er plotseling één bus begon te versnellen en in botsing kwam met de andere bus. De bussen ketsten op elkaar af en reden daarna allebei met hoge snelheid het gebouw in. Het gebouw is dusdanig beschadigd dat de bussen en de omgeving instabiel zijn. Daarom kan de ter plaatse zijnde lokale brandweer het pand niet betreden. Teams van Specialisme Technische Hulpverlening (STH) van de brandweer en het Urban Search and Rescue team Nederland (USAR.NL) worden ingezet om hulp te bieden.

Samenwerken

Theo Uffink, adviseur en trainer bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid: ‘Bij een groot incident in Nederland kunnen beide teams worden ingezet. Om de samenwerking echt te ervaren is het belangrijk dat je de ander kent en zicht hebt op elkaars werk. Zodat je weet wat ieder team kan en hoe we de werkzaamheden op elkaar kunnen afstemmen’.

‘De reacties van de deelnemers zijn positief. Het scenario wordt als mooi, maar pittig ervaren. Er zitten dan ook verschillende elementen in: de deelnemers moeten de omgeving stabiliseren, in de bus zien te komen, de slachtoffers vinden, stabiliseren en ze onder de bus vandaan krijgen. Om hiertoe te komen zoeken de teams contact met elkaar om ideeën en gereedschap uit te wisselen. Ze weten goed wat ze doen en daaraan zie je dat ze al vaker samen geoefend hebben; ze weten wat ze aan elkaar hebben. Maar juist daarom is het zo goed om te blijven oefenen’.

Zie ook

Specialisme Technische Hulpverlening (STH)

Lees meer over Specialisme Technische Hulpverlening (STH)
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box