Trots op samenwerking regio’s bij campagne ‘Veilige Warme Winter’

22 december 2023

Het najaar is de tijd van het jaar dat inwoners weer gaan stoken en de kans op koolmonoxidevergiftiging toeneemt. Schoorsteenbrand is nog steeds de meest voorkomende oorzaak van woningbranden in de oostelijke regio’s van het land. Om aandacht te vragen voor deze risico’s, hebben de oostelijke vijf veiligheidsregio’s de handen ineen geslagen.

In een gezamenlijke campagne geven zij inwoners tips om veilig en warm de winter door te komen. De campagne is een initiatief van de brandweer in de regio’s IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid.

De onderwerpen die in de campagne aan bod komen zijn: veilig stoken, december feestmaand en het voorkomen van CO-vergiftiging. Uit onderzoek van Brandweer Twente in oktober 2023 blijkt dat inwoners niet vanzelfsprekend nadenken over de brandveiligheid in hun huis en informatie en tips hierover van de brandweer te waarderen. Op deze informatiebehoefte spelen de regio’s in met de campagne ‘Veilige Warme Winter’. De campagne stimuleert inwoners om thuis brandveiligheidsmaatregelen te treffen voor de winterperiode.

Trots

Theo van Dodewaard, Specialist brandpreventie Gelderland-Zuid en vertegenwoordiger BvL Oost5 zegt over de campagne: “Ik ben trots op het feit dat we bij dit onderwerp samenwerken met meerdere regio’s. Eenduidigheid en herkenbaarheid versterken de boodschap in een groot gebied. Zo zorgen we samen voor meer veiligheid in de onze regio’s.”

Verschillende acties

De campagne kent verschillende acties. Denk bijvoorbeeld aan:

Huis-aan-huiskaart

Op 17 november valt bij veel inwoners in Oost-Nederland die eerder een schoorsteenbrand hebben gehad, of in hun omgeving, een huis-aan-huiskaart op de deurmat. Zij kunnen een raampje op de open haard open krassen, waar ze een tip vinden: Laat je schoorsteen op tijd vegen! Op de achterkant van de kaart staat een actielijst, waarbij de meeste acties al zijn afgevinkt. Deze kaart kan (in aangepaste vorm, zonder kraslaag) ook worden weggegeven na een schoorsteenbrand. Hopelijk zetten ze allemaal het laatste vinkje en zijn ze klaar voor het stookseizoen!

Marktplaats adverteren

Waar koop je schoon en droog hout om te stoken? Op Marktplaats natuurlijk. Ook wordt daar veel gehandeld in houtkachels, pelletkachels en nog veel meer. Vanaf november adverteren we op Marktplaats in verschillende groepen en op specifieke zoekwoorden.

Social media

Op social media schenken we in de periode van november tot en met januari aandacht aan de veiligheidsthema’s binnen de campagne. Dit doen we op Facebook en Instagram. Met de slogan ‘veilige warme winter’ zijn de berichten herkenbaar.

Het thema ‘veilig stoken’ is het eerste onderdeel van de campagne. In december vragen we aandacht voor de december feestmaand en in januari voor koolmonoxide.


Dit en nog veel meer lees je in dit winternummer.

Bezoek de pagina Download Brandweerkrant nr. 48

 

Bezoek de pagina Blader door de krant
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box