Tweede handcrew operationeel in Zuid-Nederland

31 maart 2023

Vanaf zaterdag 1 april 2023 is Handcrew Zuid-Nederland operationeel. Handcrew Zuid-Nederland is een specialistisch team dat getraind is in natuurbrandbestrijding. Door de oprichting van dit tweede handcrew-team in Nederland is ook daar een snelle inzet mogelijk. Daarnaast kunnen nu meerdere natuurbranden in het land tegelijkertijd met deze specialistische teams bestreden worden.

Het team is tot stand gekomen door een samenwerking tussen zes veiligheidsregio’s in het zuiden van het land en maakt onderdeel uit van het specialisme natuurbrandbeheersing.

Samenwerking zuidelijke veiligheidsregio’s

De zes zuidelijke veiligheidsregio’s (Zeeland, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Limburg-Noord en Zuid-Limburg) hebben de handen ineen geslagen om mogelijke natuurbranden snel en effectief te bestrijden. Regisseur Natuurbandbeheersing Sraar Theeuwen is (Limburg-Noord) is projectleider: ‘Nu er steeds meer langere, drogere periodes komen, neemt de kans op natuurbranden steeds meer toe. Het is ook heel goed denkbaar dat er op meerdere plekken tegelijkertijd een natuurbrand ontstaat. Dat hebben we al eerder ervaren. Daarom is het fantastisch dat we de Handcrew Zuid-Nederland net voor aanvang van het natuurbrandseizoen operationeel hebben.’

Natuurbranden moeilijker te beheersen

Eerder waarschuwden de brandweer en onderzoekers al dat natuurbranden komende jaren steeds moeilijker te beheersen zijn door de klimaatverandering en toenemende droogte. Stappen als een tweede handcrew helpen om de slagkracht te vergroten, maar ook preventief moet er actie ondernomen worden om de branden onder controle te houden. ‘Daarom moeten we juist nu al aan de slag om ons voor te bereiden. Ik pleit voor een structureel deltaplan voor natuurbranden. Alleen door in te zetten op onderzoek, preventie en slimme landschapsinrichting kunnen we natuurbranden de baas blijven.’ zei Anton Slofstra van Brandweer Nederland hier eerder al over.

Inzet handcrew

Een (handcrew)team bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 brandweermensen die de natuurbrand te voet en met handgereedschappen bestrijden. De hoofdtaak van de handcrew is het weghalen van brandstof. Een handcrew komt op plaatsen waar blusvoertuigen niet kunnen komen. In de avond- en nachtperiode, als de wind is gaan liggen, kunnen ze effectief de brand bestrijden zodat de brand niet meer groot kan oplaaien gedurende de dag. Het team kan defensief ingezet worden door onder andere stoplijnen te maken om ervoor te zorgen dat een natuurbrand niet verder kan uitbreiden. Het team beschikt over speciale kleding die licht is, beter ademt, meer vocht opneemt en afgeeft en dus minder snel voor hittestuwing zorgt. Het pak is geel van kleur, zodat de brandweermensen in het veld goed opvallen.

Zie ook

Specialisme Natuurbrandbeheersing

Lees meer over Specialisme Natuurbrandbeheersing

Natuurbranden steeds moeilijker beheersbaar, stellen onderzoekers

23 januari 2023
Lees meer over Natuurbranden steeds moeilijker beheersbaar, stellen onderzoekers
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box