Tweede landelijke handcrew-team

29 juli 2021

‘Door de oprichting van een tweede handcrew-team in de zuidelijke helft van Nederland is ook daar een snelle inzet mogelijk. En kunnen we meerdere natuurbranden in het land tegelijkertijd met deze specialistische teams bestrijden’, legt Jelmer Dam, landelijk coördinator Natuurbrandbeheersing (IFV/Brandweer Nederland) uit.

‘Grote natuurbranden komen vaker tegelijkertijd voor, zoals vorig jaar eind april in de Deurnese Peel in Noord-Brabant, het Nationaal Park De Meinweg in Limburg en een bosbrand in de buurt van Tilburg’, licht Jelmer verder toe.

Twee landelijke teams

De zes zuidelijke regio’s (Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland) richten samen een tweede handcrew op om mogelijke natuurbranden snel en effectief te bestrijden. Het zuidelijke team kent eenzelfde opzet en structuur als de ‘Handcrew Overijssel’ van brandweerregio’s IJsselland en Twente. De twee handcrews, die onderdeel zijn van het landelijk specialisme Natuurbrandbeheersing van het IFV en Brandweer Nederland, zijn zeer specialistisch opgeleid in verschillende bestrijdingstechnieken tegen natuurbranden. Provinciaal Regisseur Natuurbandbeheersing Sraar Theeuwen (Limburg-Noord): ‘Naar verwachting komen er steeds langere, drogere periodes. Daarmee wordt de kans op meerdere natuurbranden op hetzelfde moment groter. We hopen de tweede handcrew in april 2022, nét voor het natuurbrandseizoen, operationeel te hebben.’

Inzet handcrew

Een team bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 brandweermensen die de natuurbrand te voet en met handgereedschappen bestrijden. De hoofdtaak van de handcrew is het weghalen van brandstof. Een handcrew komt op plaatsen waar blusvoertuigen niet kunnen komen. In de avond- en nachtperiode, als de wind is gaan liggen, kunnen ze effectief de brand bestrijden zodat de brand niet meer groot kan oplaaien gedurende de dag. Het team kan offensief en defensief ingezet worden door onder andere stoplijnen te maken om de natuurbrand af te remmen. Het team beschikt over speciale kleding die licht is, beter ademt, meer vocht opneemt en afgeeft en dus minder snel voor hittestuwing zorgt. Het pak is geel van kleur, zodat de brandweermensen in het veld goed opvallen. De kleding bestaat uit een broek (salopette), een jas, laarzen, een helm en een speciale bril.

Meer informatie over het nieuwe team in het zuiden van Nederland, lees je op de site van brandweer Limburg-Noord.

Verder lezen:

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box