Twente en Haaglanden rollen VLAS handig op

08 november 2021

Sinds een aantal jaren werkt de brandweer overal in het land met het Vernieuwd Lagedruk Afleg Systeem (VLAS). Hoewel brandbestrijding daarmee makkelijker gaat, zit er wel één nadeel aan: het oprollen en opruimen van de slangen neemt veel tijd in beslag. In het herfstnummer van de Brandweerkrant lees je hoe in zowel Haaglanden als Twente collega’s een handig oprolsysteem hebben bedacht.

‘Het voordeel van VLAS met de nieuwe bundels is dat het materiaal minder zwaar is dan het oude lagedruksysteem. Hierdoor is het werk fysiek minder belastend. Verder zijn de slangen in plaats van twintig nu dertig meter lang. Daarmee krijgen we sneller veel water bij de brand. Er zitten wel een paar nadelen aan het opruimen van de slangen. Met het nieuwe oprolsysteem ontstaan er minder snel beschadigingen aan de slang. Daarbij werkt het makkelijker, kun je de slang sneller oprollen en je hoeft niet meer met een gebogen rug de slang op te rollen’, vertellen Richard Krijger en Barry van der Burg, vrijwilligers op kazerne Maasdijk (Haaglanden). Volgens de planning zit de nieuwe uitvinding in de loop van oktober op alle tankautospuiten in Haaglanden.

Peulenschil

Ook Dennis Elbersen en Klaas Reuvers, vrijwilligers in Haaksbergen (Twente), bedachten dat het oprollen en bundelen van de slangen eenvoudiger, ergonomischer en sneller moest kunnen. Na allerlei varianten geprobeerd te hebben, vonden Dennis en Klaas Reuvers het wiel uit: BundleWheel. ‘We hebben met de hand de onderdelen gemaakt voor het prototype. Toen het eenmaal klaar was en we de werking getest hadden, bleek dat het fantastisch werkte met een enorme eenvoud. Nu is het oprollen van bundelslangen een peulenschil. Het BundleWheel behoort straks in Twente tot de standaardbepakking van de tankautospuiten.

Lees het volledige verhaal en nog veel meer inspirerende artikelen in het herfstnummer van de Brandweerkrant.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box