Hoe zorg je voor verbinding tussen collega’s uit het werkveld en van kantoor?

23 januari 2024

Je hoort het vaker; de afstand tussen de collega’s op kantoor en de collega’s in het veld is te groot. Hoe krijg je duidelijk wat een brandweervrijwilliger allemaal moet kunnen/weten? En wat doet een collega op kantoor om de brandweercollega’s te ondersteunen? Bij Veiligheidsregio Gelderland-Zuid brachten ze beide partijen samen en gaven inzicht in elkaars vakgebied. Na een succesvolle pilot vorig jaar, nam brandweerpost Buren onlangs de nieuwe collega’s van Bedrijfsvoering mee in hun werkzaamheden. Dat zorgde voor een geslaagde avond!

‘Kijkje in de keuken‘

De afdelingen financiën, HRM, communicatie en informatievoorziening (vallend onder Bedrijfsvoering) gaven met een quiz een ludiek inkijkje in hun werkzaamheden. Daarna was het tijd voor de collega’s van post Buren. Ze lieten met drie activiteiten zien waar je als brandweervrijwilliger mee te maken kunt krijgen. Uiteraard met iedereen veilig in brandweeruniform en met helm op!

Het werkveld in en let’s go!

De ene groep ging in stijl (met een TS) naar een loods om met ademlucht te oefenen. Op zoek naar het slachtoffer in een ruimte gevuld met rook. Voor velen een spannende ervaring doordat je niets zag en werd afgeleid door veel omgevingsgeluiden. Een mooie simulatie van hoe het er tijdens een echte brand ook aan toe gaat. De andere groep mocht ervaren hoe het is om met zwaar materiaal verschillende onderdelen van een auto te knippen. Brandweercollega’s vertelden over hun ervaringen met technische hulpverlening en gaven hun materiaal uit handen.

Specialisme veetakel

Tijdens de rondleiding in de post kon je er niet omheen: de metalen constructie genaamd de veetakel. Met een kleine demonstratie lieten de collega’s zien hoe ze een koe of ander zwaar dier uit een sloot of put takelen. Niet alle posts hebben een veetakel, maar voor de posten in landelijk gebied is het een heel handig hulpmiddel.

Deze avond heeft mijn respect voor het brandweervak verder vergroot.

Onverwachte wending

Het leek bijna gepland, maar tijdens de ademluchtoefening van een groep werd post Buren écht gealarmeerd voor een schoorsteenbrand. Flexibel als iedereen was, is de avond toen een beetje aangepast, maar kon iedereen alsnog met alle onderdelen meedoen. Voor de collega’s super om te zien hoe het er echt aan toe gaat bij een alarmering.

Enthousiaste reacties en veel bewondering

Communicatiemedewerker Rosalie Arts over de avond: “Deze avond heeft mijn respect voor het brandweervak verder vergroot. Toen ik zelf deelnam aan de activiteiten, besefte ik hoe intensief en zwaar het werk is. Het was een boeiende, leerzame en gezellige avond. Super georganiseerd!”

Ron Leenders van de organiserende werkgroep: “Het waren geweldige avonden! Mooi om te zien hoe enthousiast en betrokken alle collega’s waren, zowel van de brandweer als de afdeling Bedrijfsvoering. De post had het fantastisch georganiseerd en het kantoorpersoneel was onder de indruk van alle activiteiten. Het heeft de collega’s echt dichter bij elkaar gebracht!”


Dit en nog veel meer lees je in dit winternummer.

Bezoek de pagina Download Brandweerkrant nr. 48

 

Bezoek de pagina Blader door de krant

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box