Kazerne Dirk weer terug op oude stek

24 augustus 2023

De oudste en één van de allermooiste kazernes van de Benelux is, dankzij een rigoureuze verbouwing, weer klaar voor de toekomst: kazerne Dirk, bij het Museumplein in Amsterdam.

Een dik jaar is er keihard gewerkt om dit monumentale pand zoveel mogelijk te verduurzamen. En ook de oorspronkelijke inrichting is in ere hersteld met het comfort van deze tijd.

Als we iets doen, doen we het goed!

Muren met ornamenten

Bram Tromp, coördinator Bureau Vastgoed en bouwkundig projectleider, vertelt: “De grootste verandering is zichtbaar in de remise waar de voertuigen staan. De mooie gemetselde muren met ornamenten zaten achter een dikke stuclaag. Die muren zijn nu weer zichtbaar. Er zitten nieuwe raamkozijnen in, met mooie bogen. De ramen en deuren aan de achterkant hebben zoveel mogelijk dezelfde uitstraling als vroeger. Ook het metselwerk in de trappenhuizen is weer zichtbaar. De verlaagde plafonds liggen een stuk hoger, waardoor het gebouw groter en ruimtelijker oogt.”

Energielabel A

Gelijktijdig moest de verbouwing natuurlijk ook bijdragen aan de doelstelling van een brandweer, die op termijn geen CO2 meer wil uitstoten. De kazerne is nu aardgasvrij en krijgt energielabel A. Bram: “Met een pand uit 1870 is dat natuurlijk geen eenvoudige opgave. Die uitdaging zijn we aangegaan. Het energieverbruik is onder andere verlaagd dankzij voorzetwanden, achterzetramen en isolatie van de plafonds. Als organisatie laten we met deze renovatie aan iedereen zien dat wij onze vastgoed verduurzamen én er zorgvuldig mee omgaan. Als we iets doen, doen we het goed.”

Museumplein

Afgelopen jaar rukte de ploeg van Kazerne Dirk uit vanaf een tijdelijke locatie op een steenworp afstand van de oude kazerne. Op het Museumplein was speciaal voor de renovatie een tijdelijk pand (op)gebouwd. Op deze manier bleef de uitruktijd in het uitrukgebied gegarandeerd. Een unieke ervaring; midden op het Museumplein met uitzicht op o.a. het Concertgebouw, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum en pal naast een basketbalveld. Een van de ploegleden: “Het is een bijzondere plek met veel reuring. Dat basketbalveld naast de kazerne zal ik alleen niet missen. Zelfs midden in de nacht werd er soms gebasketbald en daar lag ik dan pal naast.”
De ploeg is half mei teruggekeerd naar hun oude, vertrouwde stek. “We gaan weer met veel plezier aan de slag op onze oude, vertrouwde stek en we zullen goed zorgen voor het pand en het interieur dat met zoveel zorg gerestaureerd is!”

Bezoek de pagina Bekijk de video ‘Brandweerkazerne Dirk verhuist!’

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box