Waanzinnig leuk dat we aan de slag kunnen

19 juli 2022

De voorbereidingen voor de WPFG zijn in volle gang. Naast de Stichting WPFG Rotterdam 2022, waar zo’n 15 mensen continue bezig zijn om alles in goede banen te leiden, is er ook een projectteam van vier personen vanuit de VR-RR. Projectleider Jos de Graaf, clustercommandant BAR-gemeenten, is er nu naast zijn normale werk wel vier dagen in de week mee bezig.

Een van de taken van het projectteam is het enthousiasmeren van mensen om deel te nemen. Er zijn nu (peildatum begin juni) ruim 5000 deelnemers waarvan ongeveer 1400 uit Nederland en waarvan ongeveer 600 Nederlandse brandweermensen. Het is vaak een hele klus om de deelname rond te krijgen. De WPFG valt in de vakantieperiode. Mensen hebben vaak een vakantie met het gezin gepland. Als daarnaast nog mensen vrij willen om mee te doen brengt dat wel druk met zich mee om de operationele bezetting rond te krijgen.

Typisch brandweer

De deelnemers kunnen zich inschrijven voor 63 sporten. Naast ‘algemene’ sporten zoals zwemmen en boksen is er ook een aantal typische brandweeronderdelen. Zoals bijvoorbeeld ‘Ultimate Fire Fighter’: drie dagen lang strijden om de titel van ‘beste brandweerman -vrouw’. Dit vindt plaats midden in het centrum van Rotterdam, zodat ook het winkelend publiek een graantje mee kan pikken. Een ander voorbeeld is Muster: een soort aflegsysteem in ludieke vorm en Bucket Brigade: een soort vaardigheidstest waarbij een leeg vat van 200 liter boven op een steiger zo snel mogelijk met water gevuld moet worden.

Logistieke uitdaging

Ook typisch brandweer is de Stair Race, waarbij deelnemers met bluspak, ademlucht, laarzen en helm via de trap naar de 40e etage moeten lopen. Maar deelnemers uit het buitenland kunnen natuurlijk geen ademlucht meenemen. Dan krijgt het projectteam de vraag om even 200 sets ademlucht en spinmaskers te regelen. Ook kreeg het team de vraag hoe ze alle natte ijshockeypakken snel kunnen drogen. Die pakken zijn hard en kunnen niet in de droger. Dan wordt een hal met grote ventilatoren geregeld zodat iedere dag in een droog pak gestart kan worden. Of het nu ladderwagens, bijlen of auto’s zijn, het team faciliteert alle middelen die de stichting nodig heeft. Het is een logistieke uitdaging om alles in de juiste aantallen op de juiste plek te krijgen, maar het enthousiasme om mee te helpen is groot. Het is dan ook best bijzonder dat de WPFG in Nederland plaatsvindt en daar mogen we best trots op zijn!


Dit artikel komt uit het zomernummer van de Brandweerkrant van Nederland

Bezoek de pagina Blader door de krant op Issuu

Brandweerkrant van Nederland, nr. 42

Zomer 2022
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box