Wateroefeningen bij Lemmer

29 augustus 2023

Eens in de paar jaar organiseert veiligheidsregio Fryslân grote wateroefeningen op één van de Friese meren. Zo blijven hulpverleners en crisisfunctionarissen in de waterrijke provincie goed voorbereid op dit soort incidenten.

Het is 19.00 uur en op een klein eiland in het meer Grutte Brekken bij Lemmer staan tientallen acteurs gezellig te praten. Ondertussen wachten hulpverleners en crisisfunctionarissen in de Lemster brandweerkazerne gespannen op wat gaat komen. Dan gaat de pieper: ‘Schip in problemen’. Het is de start van deze multi-oefening op het water.

Aanvaring

In de avonden van 4, 5, 12 en 13 april organiseerde Veiligheidsregio Fryslân vier van deze oefeningen, met een belangrijke rol voor de vrijwillige ploegen van Brandweer Fryslân. Centraal in het oefenscenario staan een aanvaring tussen een vrachtschip en een skûtsje. Er liggen meerdere slachtoffers in het water en er is brand op een van de schepen. Uiteindelijk wordt opgeschaald naar GRIP 1. Om het scenario zo realistisch mogelijk te maken, is er tegenspel door een groep acteurs. Die bestaat uit studenten van de Maritieme Academie Harlingen, vrijwilligers uit Fryslân en professionele lotusslachtoffers.

Wil je meer zien van deze oefening? Bekijk dan ook de aftermovie.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box