Winternummer Brandweerkrant nu te lezen

14 december 2021

Van een pilot voor de jeugdbrandweer in Limburg-Noord tot een ‘slippertje’ in Fryslan. En van een duik onder water in Kennemerland tot een bezoek aan het luchtruim in Twente. In het winternummer van de Brandweerkrant maken we weer een mooie reis door het land om te kijken wat er leeft en speelt in de verschillende regio’s.

En we blijven deze keer niet in eigen land. Fryslan neemt ons mee de grens over naar Roemenië, waar divers in Nederland afgeschreven materieel een zinvol tweede leven krijgt. Verder in dit nummer weer meerdere memorabele jubilea, in Gelderland-Zuid, Zuid-Holland Zuid maar ook in Utrecht. In die laatste regio werd het 100-jarig bestaan van de brandweervereniging in Woerden onlangs bezegeld met een Koninklijke Erepenning. Een mooie verdienste juist nu in tijden waarin verbinden moeilijk is.

Historie

Met Kazerne Dirk van Amsterdam-Amstelland gaan we terug in de tijd maar kijken we ook naar een duurzame toekomst. En de jeugd heeft de toekomst. Dat staat centraal in de pilot ‘Manschap voor jeugdbrandweer’ in Limburg-Noord. Doel is dat jeugdleden het onderdeel Brandbestrijding al tijdens de jeugdbrandweerjaren kunnen afronden met een geldig examen. Zo kunnen ze op hun 18e meteen aan de slag bij de reguliere brandweer. Een mooie erkenning voor de vaardigheden en kennis die zij opgedaan hebben tijdens hun periode bij de jeugdbrandweer.

Leerzaam

Verder leren we van incidenten in de podcastserie ‘De Brandcast’ van Utrecht en doen we met Brabant-Noord ervaring op met nieuwe ademluchtsets. Jolanda Trijselaar, vice-voorzitter van Brandweer Nederland deelt in haar column onder andere het belang van kennis van de historie voor de verkenning van de toekomst. Maar vooral ook wenst ze ons alleen een veilige jaarwisseling.

Dit en nog veel meer lees je in het nieuwe nummer van de Brandweerkrant.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box