WPFG: óók aandacht voor Diversiteit en Inclusief

04 augustus 2022

De Athletes Village tijdens World Police and Fire Games 2022 was dé uitvalsbasis voor alle 5.500 deelnemende sporters uit 65 landen. Een uitgelezen mogelijkheid voor de netwerken Roze in Rood en de Brandweervrouwen – en hun evenknieën bij de andere hulpdiensten –  om zich te tonen aan de wereld. De hele week stonden vrijwilligers klaar om vragen van langslopende deelnemers te beantwoorden. Patric van de Ven, een van de organisatoren: “Ons beider netwerken trokken voor het eerst gezamenlijk op. Dat beviel heel goed. Straks in oktober willen we dit tijdens het tweedaagse brandweercongres herhalen. Want de overeenkomsten tussen ons zijn best groot. Heel vaak krijgen we te horen: nou, bij ons speelt dit niet hoor. Tja, en dan weet je het wel.”

Congres

De brandweer wil een organisatie zijn waar iedereen zich thuis voelt en waar je jezelf kunt zijn. Diversiteit en Inclusief zijn daarom belangrijke thema’s binnen onze organisatie. De netwerken hebben hier een belangrijke taak in. Naast hun aanwezigheid, was er tijdens de WPFG ook een congres georganiseerd. Onder leiding van dagvoorzitter Ellie Lust vertelden mensen hoe het voelt om binnen- of buitengesloten te worden, welke patronen en mechanismen daarbij een rol spelen en wat de gevolgen kunnen zijn voor individu of organisatie. Het congres had ook een ander belangrijk thema in petto. Zeker in een organisatie met een macho-cultuur is ook de mentale gezondheid een onderwerp om continue aandacht voor te vragen. Het viel op dat diverse aanwezige toehoorders bij de verhalen stiekem een traantje wegpinkten.

Uitgenodigd of ook ten dans gevraagd?

Arjen Littooij, algemeen directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en bestuurder van WPFG hield een presentatie over de praktijk in de ‘boardroom’: “Hoe zet je diversiteit en inclusief op de agenda?” Want werkgevers verschuilen zich in hun personeelsbeleid nog te vaak achter de uitspraak dat ze kwaliteit willen. Bij de selectie speelt dan het eigen referentiekader mee: hoe je zelf eruit ziet dat wil je ook terugzien in je kandidaat. Dat gaat vaker onbewust dan bewust, maar daarmee worden te veel goede kandidaten nog altijd over het hoofd gezien. Dus, hoezo kwaliteit? En hij had daarbij een treffende uitspraak: Diversiteit is als je wordt uitgenodigd op een feestje. Inclusief is als je op dat feestje ook nog eens ten dans wordt gevraagd.

Laten zien dat je er bent

Terug naar de Athletes Village. Patric: “In sommige landen is de terughoudendheid als het gaat om de queer community nog erg groot. Mensen schuifelden wel langs onze stand, maar niet iedereen durfde het gesprek aan. Zo wisten we bijvoorbeeld al dat bij niet-Europese landen een afbeelding van de pride vlag niet altijd even goed valt, ja soms veel weerstand opwekt. Vandaar dat we op onze visitekaartjes dat symbool er niet op hadden gezet. Het ging ons veeleer om het gesprek, om te laten zien dat we er zijn. Het zijn kleine stapjes, maar die hebben we dan toch maar weer gezet. Het was goed dat we er waren en we hopen dat we met onze aanwezigheid in elk geval een paar mensen hebben geholpen of aan het denken hebben gezet.“

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box