Zilveren Kruis van Verdienste voor René Schage

23 april 2024

Dinsdag 23 april ontving René Schage van Brandweer Twente een Zilveren Kruis van Verdienste Brandweer tijdens een bijeenkomst op de Safety Campus in Enschede. Deze staatsonderscheiding wordt uitgereikt als ‘waardering voor een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de brandweer in het Koninkrijk.’

René kreeg deze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de rol en positie van brandveiligheid en brandpreventie op landelijke niveau.

De bijeenkomst voor de sector Brandveiligheid van Brandweer Twente kreeg ´s middags een bijzondere wending. De Adviseur Brandveiligheid en Officier van Dienst Brandweer, kreeg het Zilveren Kruis van Verdienste opgespeld door Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente. Deze Koninklijke onderscheiding wordt uitgereikt als ‘waardering voor een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de brandweer in het Koninkrijk’. Stephan Wevers: “Ik ben enorm trots op alles wat René heeft bereikt op het gebied van brandveiligheid in Twente en Nederland. De onderscheiding tekent zijn brede kennis en ervaring en enorme drive om brandveiligheid continu naar een hoger niveau te brengen. Dik verdiend!”

Bijzondere inzet

René werkt als Adviseur Brandveiligheid bij Brandweer Twente en zet zich al meer dan twintig jaar in voor brandveiligheid in landelijke wetgeving op het gebied van risicobeheersing. Hij doet dit vanuit zijn rol namens de landelijke vakgroep Veilig Bouwen, waar hij sinds 1998 deel van uitmaakt. Sinds 2000 vervult hij daarbij op landelijk niveau een rol in NEN-commissies, zoals Bouwen met Staal. Daarnaast is hij vanaf 2016 actief als beleidsadviseur voor de Vakraad Brandveiligheid en adviseert hij vertegenwoordigers van Brandweer Nederland.

René heeft met zijn tomeloze inzet de positie van de brandweer in landelijke wetgeving versterkt. Wetgevingstrajecten zijn belangrijke momenten om brandveiligheid structureel en langdurig op een hoger niveau te krijgen. Dit soort trajecten zijn complex en weerbarstig en betrokkenheid van de brandweer is geen vast gegeven. Vanuit een pioniersrol en met aanhoudende aandacht heeft René de brandweer op de kaart gezet.

Omgevingswet

De laatste jaren lag de nadruk op de Omgevingswet, die inmiddels in werking is getreden, en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Hij denkt en schrijft mee aan reacties op ontwerpen van de Omgevingswet (en onderliggende besluiten). Zelfs na de inwerkingtreding van de Omgevingswet blijft René zich inzetten. Een bijzondere verdienste, dat blijkt wel nu hij officieel is onderscheiden met het Zilveren Kruis van Verdienste.

Zie ook

Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer

Lees meer over Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box