Brandweerkleding

Eén beeld, één brandweer

De landelijke huisstijl voor de uitrukkleding bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het bluspak en het operationeel uniform. Samen vormen ze een modulair systeem. Regio’s maken zelf de keuzes. Het operationeel uniform dat nu wordt ontwikkeld is bestemd voor laag-risicotaken.

Eén beeld, één brandweer. In één oogopslag is de brandweer herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners.

Huisstijl uitrukkleding

Een zwart pak of een beige pak, een rode helm of een witte helm. Diverse stiksels en reflecties. Verschillende benamingen op de pakken. Je hoeft maar naar het nieuws te kijken of je ziet de grote kledingverschillen. In 2018 werd op het Brandweercongres de nieuwe huisstijl uitrukkleding gelanceerd. Deze landelijke huisstijl is door het IFV ontwikkeld samen met het veld. Inmiddels is deze huisstijl al door enkele regio’s uitgevoerd.

Meer informatie over de nieuwe huisstijl uitrukkleding brandweer vind je op de NIPV-website.

Bezoek de pagina Meer informatie over de uitrukleding

Vragen?

Neem voor meer informatie over de huisstijl uitrukkleding contact op met de afdeling Huisstijl en Striping: e-mail huisstijl@nipv.nl,
Telefoon 079-330 46 00.

Operationeel uniform

Het ontwerp van de huidige kazernekleding is sinds de jaren ’90 in gebruik en qua uitstraling toe aan vernieuwing. De wensen en behoeften van de brandweer ten aanzien van de kleding zijn eveneens gewijzigd. Zoals bijvoorbeeld herkenbaarheid, duurzaamheid en gebruik materiaal.

In juni 2019 besloot de Raad van Brandweercommandanten unaniem om de huidige kazernekleding te vervangen door een nieuw ontwerp: het operationeel uniform (ook aangeduid als OU). Deze nieuwe kledinglijn kan worden gebruikt voor licht repressief optreden en levert daarmee een minder zware arbeidsbelasting op voor medewerkers. Het operationeel uniform is onderdeel van de landelijke huisstijl uitrukkleding brandweer. Veiligheidsregio Haaglanden nam het initiatief om vervangende kleding te ontwikkelen. Dit ontwerp is de basis voor de huidige ontwikkeling van het operationeel uniform.

Meer informatie over het operationeel uniform vind je op de NIPV-website.

Bezoek de pagina Meer informatie over het operationeel uniform

Vragen?

Neem voor meer informatie over het operationeel uniform contact op met je regionale kledingcoördinator of stuur een mail naar: operationeeluniform@nipv.nl.

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box