Brandweerkleding

Eén beeld, één brandweer

De afgelopen jaren is er steeds meer eenheid gekomen in de huisstijl van de brandweerkleding. Zo is de brandweer in één oogopslag herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners. De landelijke huisstijl voor de uitrukkleding bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het bluspak en het operationeel uniform. Samen vormen ze een modulair systeem. Regio’s maken zelf de keuzes.

Eén beeld, één brandweer. In één oogopslag is de brandweer herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners.

Operationeel uniform

Het operationeel uniform vervangt de Kazernekleding. Deze kleding is onder andere met brandweercollega’s ontwikkeld met het oog op draagcomfort, pasvorm en uitstraling. Daarnaast draagt het uniform bij aan de eenheid en herkenbaarheid van de brandweer in Nederland. Zo is de brandweer in één oogopslag herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners.

Uit welke kledingitems bestaat het operationeel uniform?

Het operationeel uniform bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Polo korte/lange mouw
 • Soft shell jas
 • Ondershirt
 • Broek
 • Riem
 • Sokken
 • Polosweater (optioneel)
 • Schoenen (optioneel)
 • Doorwerkjas (optioneel)
 • Beanie (optioneel)
 • Cap (optioneel)

Hoe draag je het OU?

In het draagvoorschrift brandweerkleding staat beschreven op welke wijze de kleding gedragen dient te worden. Dit bevordert de eenheid van het gebruik en huisstijl. Bovendien is een juiste wijze van dragen van belang voor jouw eigen veiligheid.

Wanneer draag je het OU?

Jouw veiligheidsregio bepaalt zelf bij welke taken het operationeel uniform wordt gedragen. Het operationeel uniform voldoet aan de criteria voor een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM). Dit houdt in dat het uniform ook gebruikt mag worden voor een aantal laag-risicotaken, denk hierbij aan reanimaties, liftopsluiting en dienstverlening. Op basis van het landelijk voorstel maakt jouw veiligheidsregio de afweging hoe zij daar als werkgever mee omgaat en wanneer welke beschermende kleding (PBM) gedragen wordt.

Hoe onderhoud je het OU?

De leverancier heeft instructies opgesteld voor het wassen, vermaken en repareren van de kleding. Je vind deze instructie bij deze levering en in het document met gebruiksinformatie over het operationeel uniform. Houd je aan deze instructies om te voorkomen dat de leverancier niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor mankementen aan de kleding. Als er iets mis is met de kleding, neem dan contact op met jouw kledingcoördinator.

Vragen?

Neem voor meer informatie over het operationeel uniform contact op met je regionale kledingcoördinator of stuur een mail naar: operationeeluniform@nipv.nl.

Huisstijl uitrukkleding

Een zwart pak of een beige pak, een rode helm of een witte helm. Diverse stiksels en reflecties. Verschillende benamingen op de pakken. Je hoeft maar naar het nieuws te kijken of je ziet de grote kledingverschillen. In 2018 werd op het Brandweercongres de nieuwe huisstijl uitrukkleding gelanceerd. Deze landelijke huisstijl is door NIPV ontwikkeld samen met het veld. Inmiddels is deze huisstijl al door diverse regio’s uitgevoerd.

Meer informatie over de nieuwe huisstijl uitrukkleding brandweer vind je op de NIPV-website.

Bezoek de pagina Meer informatie over de uitrukkleding

Vragen?

Neem voor meer informatie over de huisstijl uitrukkleding contact op met de afdeling Huisstijl en Striping: e-mail huisstijl@nipv.nl,
Telefoon 079-330 46 00.

Draagvoorschrift brandweerkleding

In het draagvoorschrift brandweerkleding staan de richtlijnen voor alle kledinglijnen van de brandweer in Nederland: het operationeel uniform, de uitrukkleding, sportkleding, kazernekleding én het ceremonieel uniform. Voor elk van deze lijnen, en combinaties daarvan, staat beschreven wanneer en hoe de betreffende kleding gedragen moet worden. Het op de juiste wijze dragen van de kleding draagt bij aan de veiligheid, herkenbaarheid en zichtbaarheid van de brandweer.

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box