GBO-SO

Grootschalig Brandweer optreden en Specialistisch optreden

Gekantelde wagons, containers liggen op het spoor, overal brokstukken, kapotte spoorleiding en twee zwaargewonde machinisten zitten bekneld in de cockpit. De gevolgen van een frontale botsing tussen twee goederentreinen. Om de ramp compleet te maken, blijkt dat een trein tankwagens met LPG vervoert. Deze zijn beschadigd zijn en lekken.

Soms zijn incidenten zo complex dat er speciale kennis en materieel nodig is. Daarvoor zijn er specialistische teams die we landelijk inzetten. Samen werken we aan grootschalig en specialistisch brandweeroptreden.

Krachten bundelen en grenzen verleggen

Een incident houdt zich niet aan regio of landsgrenzen. Daarom is het noodzakelijk dat wij bij grote incidenten samenwerken en onze expertise en slagkracht kunnen uitbreiden. We pakken als regio’s gezamenlijk het grootschalig optreden op.
De ontwikkeling van specialistisch brandweeroptreden op landelijk niveau is ons antwoord op de complexe incidenten die zich zelden voor doen, maar waarvan de impact groot is wanneer het toch gebeurt. We ontwikkelen landelijke specialismen: Specialisme Technische Hulpverlening (STH), Specialisme Natuurbrandbeheersing (NBB) en Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen. Ook voor Logistiek ontwikkelen we landelijke samenwerking.
Door samen en slimmer het grootschalig en specialistisch brandweer optreden organiseren, kunnen we efficiënter en effectiever optreden wanneer deze incidenten zich daadwerkelijk voordoen.

Samen grenzen verleggen: regionale korpsgrenzen overstijgen én de grenzen van onze specialismen oprekken. Dat is ons antwoord op grootschalige en complexe incidenten.

J. Herxen
Samen werken aan grootschalig en specialistisch optreden

Meer weten?

Dit is een afbeelding van Secretariaat programma Grootschalig Brandweeroptreden en Specialistisch optreden Dit is een afbeelding van Secretariaat programma Grootschalig Brandweeroptreden en Specialistisch optreden
Secretariaat programma Grootschalig Brandweeroptreden en Specialistisch optreden
secretariaatGBO-SO@brandweernederland.nl

Specialisme Technische Hulpverlening (STH)

Lees meer over Specialisme Technische Hulpverlening (STH)

Specialisme Natuurbrandbeheersing

Lees meer over Specialisme Natuurbrandbeheersing

Specialisme Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS)

Lees meer over Specialisme Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS)

Specialisme Logistiek en Ondersteuning

Lees meer over Specialisme Logistiek en Ondersteuning
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box