Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS)

Bij een overslagbedrijf voor doorvoer van (gevaarlijke) stoffen raakt een heftruck een pallet met vaten zoutzuur. Er ontstaat een scheur in een van de vaten waardoor er vloeistof uit druppelt. Langzaam ontstaat een vloeistofplas en trekken dampen over het terrein.

Het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen (IBGS) is één van de vier kerntaken van de brandweer. Of het nu gaat om gaslekkages, gedumpt drugsafval of incidenten met asbest, wij staan met kennis en materieel paraat om incidenten te bestrijden en erger te voorkomen.

Specialistisch en deskundig

Al onze mensen zijn met beschikbaar gereedschap in staat om bij een kleinschalig incident met gevaarlijke stoffen op te treden. Bij complexere incidenten maken we gebruik van speciale meeteenheden en komt een adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) ter plaatse. Hij kan besluiten om een specialistisch team in te schakelen.

Binnen het programma Samen werken aan grootschalig en specialistisch optreden is ook het project Specialisme IBGS toegevoegd.

Samenwerking

Het bestrijden, stabiliseren en opruimen van gevaarlijke stoffen doen we niet altijd zelf. We werken daarbij samen met partners, bedrijven en gemeenten. Per regio worden er realistische scenario’s geschetst. Daarin staan beschreven wat de mogelijke risico’s zijn en wie welke taak heeft als er incident met gevaarlijke stoffen is. Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Vaak hebben zij een eigen bedrijfsbrandweer. Deze werkt nauw samen met de regionale brandweer.

Meer weten?

Dit is een afbeelding van Jan Jacobs Dit is een afbeelding van Jan Jacobs
Jan Jacobs
jan.jacobs@nipv.nl
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box