Het landelijk specialisme Scheepsincidentbestrijding richt zich op alle brandweerkerntaken – brandbestrijding, hulpverlening, incidenten met gevaarlijke stoffen en waterongevallen – waarbij een schip centraal staat. Dit geldt voor alle typen schepen, van zeeschepen tot recreatievaartuigen, binnen de gemeentegrenzen van Nederland. Zo nodig in samenwerking met partners en altijd in afstemming met betrokken veiligheidsregio’s.
In 2024 is de visie Scheepsincidentbestrijding goedgekeurd door de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV). Daarmee is Scheepsincidentbestrijding nu een landelijk specialisme. Met de hulp van specialisten in scheepsincidentbestrijding leggen veiligheidsregio’s de risico’s vast in hun regio. Daarna is te bepalen welke interregionale bijstand er nodig is en hoe het landelijk specialisme zich verder ontwikkelt.
Er zijn drie steunpunten beschikbaar om tijdens scheepsincidenten specialistische kennis en ondersteuning te bieden:
Daarnaast is bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de coördinerende meldkamer ingericht. De operationele leiding van een incident kan via deze weg bijstand van het landelijk specialisme Scheepsincidentbestrijding aanvragen. Doorontwikkeling van de mogelijkheden en locaties van specialistische teams volgt nadat veiligheidsregio’s hun risicoprofiel hebben vastgesteld.
In ontwikkeling is de introductie van de landelijk adviseur Scheepsincidentbestrijding. Deze is 24/7 beschikbaar om de operationele leiding te adviseren tijdens een incident. Vooralsnog levert Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond dit in de vorm van een (hoofd)officier van dienst ((H)OvD) scheepsbrandbestrijding en een Fire Liaison Officer (FLO) die vanuit het Korps Marinebrandweer het Kustwachtcentrum in den Helder ondersteuning biedt.