Het team

De werkgroep gedragsverandering bestaat uit een groep enthousiaste mensen die allemaal een achtergrond hebben in de gedragsverandering en werkzaam zijn binnen de Brandweer of NIPV.
Hieronder stellen we ons graag aan je voor.

Nick Boersma (voorzitter)

Na mijn opleiding als gedragswetenschapper ben ik in 2014 terechtgekomen in de wereld van de Veiligheidsregio en de Brandweer. Met mijn kennis en expertise over gedragsinzichten werd ik in mijn beginjaren nog wel eens als ‘bijzonder’ gezien, inmiddels is dat gelukkig niet meer zo. Net zoals in veel (publieke) organisaties is ook binnen de Brandweer en het NIPV de interesse in gedragsinzichten enorm toegenomen. Steeds meer regio’s kiezen ervoor om deze gedragsexpertise structureel in huis te halen.

Daar waar ik in de eerste jaren vooral heb geïnvesteerd in het creëren van draagvlak en inzicht in de meerwaarde van gedragsverandering, kunnen we met de komst van de werkgroep Gedragsverandering nu doorpakken. Er valt namelijk nog steeds een wereld te winnen. Ik zie het als mijn uitdaging om met de werkgroep gedragsinzichten breder bekend en vooral ook toepasbaar te maken. Ik ben er trots op om dat als voorzitter van deze werkgroep, vol met enthousiaste, inspirerende en gedreven gedragsexperts, te mogen doen.
n.boersma@vrln.nl

Veerle Graauwmans

Hey! Mijn naam is Veerle Graauwmans en sinds 2019 ben ik werkzaam bij de sector Risico- en Crisisbeheersing van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Al op jonge leeftijd was ik gefascineerd door mensen. Want waarom gedragen we ons eigenlijk zoals we ons gedragen? Na het afronden van een bachelor Sociale Psychologie, heb ik een master in Gedragsverandering en een master in de Arbeids-, Organisatie- en Gezondheidspsychologie gevolgd. In het weekend wandel ik veel en ga ik graag met de tent op pad. Ook ben ik regelmatig met vrienden op het terras te vinden. En jawel, ook hier vind ik naar mensen kijken het leukste wat er is!

Mijn interesse in veiligheid is gegroeid tijdens mijn afstudeerstage bij de brandweer, en versterkt door het enthousiasme van veel collega’s om mij heen. De sterke (en ook gezellige!) samenwerking binnen de werkgroep geeft me veel energie. Het doet me goed om te merken dat er binnen de veiligheidsregio’s steeds meer aandacht komt voor de wereld van gedragsverandering. Veel onveilige situaties hebben namelijk te maken met menselijk gedrag. Willen we dat gedrag veranderen, dan begint het met inzicht in hoe wij als mensen in elkaar steken. En dat is minder rationeel dan we denken!

Leonie Webbink

Ik ben Leonie Webbink, gedreven, sociaal en ietwat perfectionistisch. Sinds 1 juli 2020 werk ik als Adviseur Risicobewustzijn en Gedragsverandering bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Mijn werk omvat onder andere het ontwikkelen van campagnes en ik adviseer in projecten als het gaat over gedragsverandering. Daarnaast ben ik coördinator van het team (Brand)Veilig Leven.

Veiligheid heeft mij altijd geïnteresseerd, maar toen ik de universitaire master Psychologie volgde en mij specialiseerde op het gebied van conflict, risico en veiligheid wist ik dat dit mijn vakgebied was. Het geeft mij energie dat ik kan bijdragen aan een (brand)veiligere samenleving.

In de werkgroep gedragsverandering zitten collega’s uit heel het land met kennis van gedragsverandering. Het is prettig om met elkaar te sparren en te praten over onze ambitie: gedragsverandering een onmisbaar onderdeel maken van onze organisaties!

Enthousiast over gedragsverandering? Gedragsverandering is complex en er zijn geen quick-wins. Toch wil ik je een tip meegeven als je aan de slag wilt met gedragsverandering: Denk klein! Klein? Ja, echt! Eenvoudige informatie is makkelijker door het brein te verwerken, wordt eerder voor ‘waar’ aangenomen en positiever beoordeeld. Door gedrag op te knippen in kleine, concrete en simpele gedragingen en je boodschap simpel en concreet te maken, wordt het makkelijker om de eerste stap naar gedragsverandering te zetten

Ilona de Jonge

Ik ben Ilona de Jonge, de vrolijke nuchtere tukker in de werkgroep gedragsverandering. Ik vind het echt ontzettend gaaf om met deze groep fanatiekelingen gedragsverandering binnen onze organisatie op de kaart te zetten. Want gedragsverandering is essentieel voor een (brand) veilige toekomst! Hoe mooi is het om de burgers dàt zetje in de juiste richting te kunnen geven om een potentiële brandonveilige situatie, met alle gevolgen van dien, te voorkomen.

Sinds 2016 ben ik werkzaam bij Brandweer Twente, de eerste jaren als specialist Opleiden en Oefenen en sinds 2020 als specialist Brandveilig Leven binnen de sector brandveiligheid. Hier kan ik mijn opgedane kennis op het gebied van gedragsverandering (Master Psychologie, route Conflict Risico en Veiligheid aan de Universiteit van Twente) optimaal benutten. Of het nou gaat om het opstellen van beleidsplannen, projectdoelstellingen of teksten voor social media, gedragsverandering is hier voor mij onlosmakelijk aan verbonden.

Daarnaast ben ik ook een trotse brandweervrijwilligster bij kazerne Brandweer Hengelo en speel ik in mijn vrije tijd regelmatig een potje tennis.

Noor Winkel

Mijn naam is Noor Winkel ik ben coördinator (Brand)Veilig Leven (BVL). Ik werk sinds 2014 met veel plezier bij Veiligheidsregio Hollands Midden.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mensen. Mijn opleiding Social Work en eerdere functies in de kinder- en jeugdpsychiatrie laten dit zien. Ik vind het leuk te doorgronden wat mensen beweegt. De vragen die ik mijzelf regelmatig stel in mijn werk bij bvl zijn: ‘Waarom gaan dingen zoals ze gaan? Hoe kun je op een doordachte manier een doel bereiken en hoe kun je op een goede manier mensen stimuleren door gedragsbeïnvloeding in te zetten?’

Tijdens mijn werk heb ik geleerd dat communiceren hierbij super belangrijk is en dat je je hiervoor moet inleven in de ontvanger / je doelgroep. ‘Je moet verbinding zoeken als je wilt communiceren!’

Verbinding zoeken is wat ik ook doe via de werkgroep gedragsbeïnvloeding. Het is ontzettend leuk om met verschillende collega’s samen te werken en te verdiepen op het thema gedrag.

In 2019 heb ik de opleiding sturen op gedrag gevolgd bij de Erasmus universiteit in Rotterdam, hier heb ik veel geleerd over gedragsbeïnvloeding en nudging. Ik pas dit dagelijks toe in mijn werk en ben blij dat we het thema gedragsverandering landelijk ook meer en meer op de agenda krijgen.

 

Danique Willemsen

Ik ben Danique Willemsen en ik werk sinds mei 2020 als beleidsmedewerker Brandveilig Leven bij Veiligheidsregio Limburg-Noord. In 2019 heb ik mijn master Gedragsverandering afgerond aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waarbij ik mijn afstudeeronderzoek naar brandveilig gedrag in appartementencomplexen ook heb mogen uitvoeren bij Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Tegenwoordig houd ik mij nog steeds veel bezig met gedragsverandering, zowel binnen mijn regio als landelijk, bij de Werkgroep Gedragsverandering van Brandweer Nederland. Ik vind het erg leuk om te zien hoe de interesse voor het vak overal groeit en hoe steeds meer mensen de toegevoegde waarde ervan inzien. Ook binnen de Brandweer. Ik ben dan ook trots om deel uit te mogen maken van de landelijke Werkgroep Gedragsverandering: een groep enthousiaste professionals uit alle uithoeken van het land, met een flinke bak aan kennis en kunde!

Margo Karemaker

Mijn naam is Margo Karemaker en ik werk sinds 2017 als onderzoeker bij het NIPV. De onderzoeken waar ik aan werk richten zich met name op de vakgebieden brandveilig gedrag en voorrangsvoertuigen.

Mijn interesse in psychologie en gedragsverandering is aangewakkerd tijdens mijn masteropleiding Psychologie aan de Universiteit van Twente. Ik vind het interessant waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen en leuker nog: hoe je daarop kunt inspelen en het gedrag (brand)veiliger kunt maken. Deze interesse kan ik goed kwijt in mijn huidige werkzaamheden. Sinds 2019 houd ik mij bezig met het onderwerp ‘senioren en brandveiligheid’. Tijdens dit onderzoek verzamel ik informatie over de kennis en het gedrag van deze doelgroep in relatie tot brandveiligheid. Ook zal ik een interventie ontwikkelen om deze doelgroep aan te sporen tot brandveilig(er) gedrag.

De werkgroep Gedragsverandering geeft mij energie omdat ik, samen met nog 10 enthousiastelingen, binnen het werkveld de omslag probeer te maken van ‘bewustwording’ naar ‘gedragsverandering’. We zien dat dit steeds meer door het veld omarmd wordt dus dat is super!

Hanna Mantel

Sinds januari 2021 werk ik als toegepast psycholoog bij het team (Brand) Veilig Leven van de Veiligheidsregio in Utrecht. Waar ik heel blij van wordt is als we een serieuze boodschap leuk en aansprekend verpakken waarbij de lezer wordt aangezet tot actie!

Omdat in juli 2022 de rookmelders ook in bestaande bouw verplicht zijn, pakken we dit binnen de VRU breed op door een aantal doelgroepen met het team te analyseren, te onderzoeken waar ze blij van worden of wat juist ontzettende weerstand oproept. Allemaal sleutels om aan te draaien als het gaat om het inzetten van een effectieve campagne!

Wat ontzettend leuk is, is om samen met een team al brainstormend tot leuke campagne-ideeën te komen. De juiste vragen (durven) te stellen en ook soms missers maken. Gedragsverandering is niet voor niets een softe wetenschap waarbij soms die onverwachte actie ineens aanzet tot verandering. Gelukkig zijn er ook in deze digitale tijd voldoende middelen om creativiteit te stimuleren en gezamenlijk tot mooie resultaten te komen!

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box