Gezamenlijke oefening STH-teams en USAR

14 oktober 2021

‘Tijdens deze oefening met de reddingsteams wissel je onderling kennis en materialen uit zodat je in een noodsituatie goed kunt samenwerken’, vertelt Michel van Haaften, teamleider STH Midden. Van maandag 4 tot en met vrijdag 8 oktober oefenden de vijf teams Specialisme Technische Hulpverlening (STH) en USAR.NL (Urban Search and Rescue Team Nederland) in en om de voormalige Acaciaschool in Almelo.

Reddingswerkers moesten zich een weg door het puin banen, een slachtoffer lokaliseren en deze uit het puin bevrijden. Het ‘naadloos’ samenwerken tussen lokale brandweer, STH en USAR stond daarbij centraal. Michel: ‘Bij de oefening hebben we bijvoorbeeld veel bouwkundige kennis opgedaan en geoefend met het inzetten van honden om een slachtoffer te lokaliseren. We kregen ook instructie over het werken met een hydraulische betonzaag, die heeft USAR wel en STH niet. Zo leer je over en weer van elkaar.’

Door deze oefening krijgen de teams beter zicht op elkaars gereedschappen en mogelijkheden zodat zij in het geval van een echte noodsituatie snel en efficiënt kunnen samenwerken.

Kennen en gekend worden

Trainers Theo Uffink (IFV) en Marco Boulogne (USAR) bedachten gezamenlijk het scenario voor deze oefening. Theo: ‘Wij zijn altijd op zoek naar locaties die gesloopt worden en waar wij dit soort oefeningen kunnen doen. Ik geniet ervan om deze teams hier vandaag zo met elkaar bezig te zien. Door deze oefening krijgen de teams beter zicht op elkaars gereedschappen en mogelijkheden zodat zij in het geval van een echte noodsituatie snel en efficiënt kunnen samenwerken. We oefenen ook met ProRail om de samenwerking tijdens een spoorincident zo goed als mogelijk te laten verlopen. Voor beide oefeningen geldt: kennen en gekend worden.’

Specialisme Technische Hulpverlening

Het werken op locaties waar instortingsgevaar dreigt, vraagt veel kennis en expertise. Bouwtechnisch inzicht, een sterk ontwikkeld analytisch vermogen en oplossingsgericht werken zijn belangrijke vaardigheden. Daar worden de collega’s, zowel beroeps als vrijwillig, van het Specialisme Technische Hulpverlening speciaal op getraind. Een STH-team bestaat uit vijf reddingswerkers, twee logistiek ondersteuners, een teamleider en een plaatsvervangend teamleider. De teams zijn strategisch verspreid over Nederland: Fryslân, Hollands Midden, IJsselland, Midden- en West-Brabant en Gelderland-Zuid.

Meer informatie over de oefening in Almelo vind je op de website van USAR.
Meer informatie over STH vind je op de website van Brandweer Nederland.

Specialisme Technische Hulpverlening (STH)

Lees meer over Specialisme Technische Hulpverlening (STH)
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box