Een kokendheet appartement

Het is ongeveer 18:00 uur als de bewoner thuiskomt in zijn jaren-20 appartement in Amsterdam. De verwarming staat al de hele dag uit, maar toch is het verschrikkelijk warm in de woning. Het is zelfs ‘kokendheet’, volgens de bewoner. Hij vertrouwt het niet en belt 112.

De brandweer wordt gealarmeerd met de melding ‘brandgerucht’, maar bij aankomst in de woning is er van brand niets te bespeuren. Met de warmtebeeldcamera worden bijzondere gloeipatronen op het plafond ontdekt. Daarom wordt er een verkenning gedaan bij de bovenburen. Maar daar wordt geen oorzaak aangetroffen.

Schok

Er wordt besloten om een gat in het plafond te maken. Tijdens het slopen van het plafond krijgt één van de collega’s een elektrische schok. Dit is voor de bevelvoerder de aanleiding om brandonderzoek te waarschuwen.
(tekst gaat onder de foto´s verder)

Wat is er aan de hand?

Het plafond bestaat uit riet op stucwerk. Het riet wordt bij elkaar gehouden door middel van ijzerdraad. De elektrische installatie in de woning is oud en bestaat nog uit ijzeren elektrapijp en bedrading met een rubberen mantel. Het ijzerdraad waar het riet mee wordt samengebonden ligt over de ijzeren elektrapijpen en maakt daardoor contact met de ijzeren elektrapijpen. In de elektrapijpen is de rubberen mantel van de bedrading is in de loop der jaren verdroogd en verpulvert al bij aanraking.

Tijdens langdurige werkzaamheden in de straat (her-inrichting) zijn er mogelijk trillingen ontstaan waardoor de rubberen mantel is gaan verpulveren en is losgekomen van de bedrading. Stukken van de bedrading liggen dus bloot en maken contact met de ijzeren elektrapijp. Het ijzerdraad in het riet wat contact maakt met de ijzeren elektrapijp komt onder spanning te staan en wordt warm. Dit veroorzaakt de warmte in de woonkamer.

In de meterkast van de woning zit nog een oude groepenkast die niet is beveiligd met een aardlekschakelaar (volgens de huidige NEN1010 norm). Hierdoor is de betreffende installatiegroep niet uitgeschakeld en bleef er spanning op de installatiegroep staan.

Verdere actie’s

De woning is door de energieleverancier afgesloten van het elektra. De verhuurder van de woning is door bouwtoezicht verzocht om de elektrische installatie spoedig te vervangen volgens de huidige NEN 1010 norm. Betreffende stadsdeel zal verdere actie ondernemen om de overige appartementen in de portieken te controleren.

Leerzame casussen

Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.

Meer casussen
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box