Schijn bedriegt!

Tijdens werkzaamheden in een jaren ‘50-rijtjeswoning vindt een explosie plaats in een slaapkamer op de eerste verdieping. Daarna ontstaat een kleine brand.

Bij deze brand raakten drie mensen lichtgewond, waarvan één persoon is afgevoerd naar het ziekenhuis. De woning werd op het moment van de brand niet bewoond.

Explosie

Voorafgaand aan de brand/explosie waren mensen bezig om met behulp van een gasbrander verf te verwijderen. Vermoedelijk heeft tijdens het afbranden de aansluiting tussen reduceerventiel en gasfles gelekt. Butaangas is zwaarder dan lucht. Het gas hoopte zich op boven de vloer. Op een gegeven moment is de ontstane gaswolk door de gasbrander ontstoken wat resulteerde in een explosieve verbranding.

Dragende muur

Als gevolg van de explosie is een dragende binnenmuur tussen de slaapkamer en de doucheruimte bezweken. Deze muur droeg de draagbalken van de bovenliggende zolder. Na het bezwijken van de muur was er sprake van een onstabiele situatie. Hechting tussen de stenen en de mortel van de muur was nauwelijks meer aanwezig. De druk van de explosie was voldoende om de muur te laten bezwijken. Maar ook bleek dat de bewoner bij het slopen van de schouw onbewust al een deel van een dragende muur had gesloopt.
(tekst gaat verder onder de foto´s)

Instortingsgevaar?

Houd na een melding van een (gas)explosie altijd rekening met schade aan de constructie waardoor er sprake kan zijn van instortingsgevaar. Kijk naar de constructie en schakel bij twijfel een deskundige in die de constructie (of de situatie) kan beoordelen.

Reactie

‘In eerste instantie leek er weinig aan de hand te zijn. Het bericht van de bevelvoerder was kleine brand en brand meester. Daarna kwam het bericht over drie slachtoffers. Eenmaal ter plaatse bleek er meer aan de hand: niet alleen slachtoffers, maar ook een gasfles die inmiddels in het water hing en een dragende muur die bezweken was. Vooral dat laatste viel op: hoe kan het dat een dragende muur er zo tussenuit gaat?!’, reageert de Officier van Dienst.


Repressieve casussen gebundeld

Bovenstaande casus is één van de 29 casussen in de publicatie Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie is opgenomen.

Leerzame casussen

Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.

Meer casussen
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box