‘Een Inscaperoom is gebaseerd op de bekende en populaire escaperoom’, vertelt John. ‘Ik raakte in gesprek met iemand die voor onder andere vakantieparken grote kisten en koffers maakt, waarin je door middel van het oplossen van puzzels en opdrachten steeds dieper in de kist of koffer komt. Een leuk en interactief principe dat eenvoudig te verplaatsen is. Uiteindelijk is er een vertaalslag van dit idee gemaakt naar een bruikbaar concept voor de brandweer. Ik heb alleen het idee geopperd, andere collega’s hebben het uitgewerkt. Zo ben je zelf op een goede manier bezig met je vak en bied je de repressieve collega’s iets compleet nieuws aan. Nu staat er een Inscaperoom; een uit de kluiten gewassen poppenhuis, waarin zo’n acht à negen opdrachten zijn verwerkt!’
Je lost de puzzel op als ploeg, zoals je dat ook op straat doet. Met overleg en inzicht kom je heel ver.
Het puzzelhuis is voor elke brandbestrijder interessant, omdat de basisprincipes die elke brandweerman en -vrouw onder de knie moet hebben erin verwerkt zitten. ‘Niet alleen een manschap in opleiding, maar ook een bevelvoerder kan de uitdaging aan gaan’, vindt John. ‘Het gaat alleen over vakinhoud, dus niveauverschil in de ploeg is niet erg. Je lost de puzzel op als ploeg, zoals je dat ook op straat doet. Met overleg en inzicht kom je heel ver.
Een escaperoom spreekt veel mensen aan, dus deze challenge is zeker het proberen waard. Door het juist toepassen van basisprincipes en procedures ga je het incident in het huis te lijf.’ Naast het vakinhoudelijke deel, zit er ook een spelelement in de Inscaperoom. De deelnemers hebben een uur de tijd om de opdrachten op te lossen.
Hierdoor kan er zomaar een kazernecompetitie ontstaan. Welke ploeg lost de puzzel het snelst op?
Dit artikel komt uit het lentenummer van de Brandweerkrant van Nederland
Bezoek de pagina Blader door de krant op Issuu