De smartbal: een innovatie die het werk veiliger gaat maken

07 maart 2024

Innovaties die het werk van de Brandweer veiliger, efficiënter en effectiever maken, dat is waar Robbert Heinecke zich met zijn Team Digitale Verkenning (TDV) al een aantal jaren mee bezig houdt. Eén van de innovaties die nu in de testfase zit is de ‘smartbal’. Een bal vol met sensoren die kunnen kijken en luisteren en die je zo een brandend pand in gooit of rolt. “Beeldvorming is key”, zegt Robbert. “Er zijn situaties waarbij het niet veilig genoeg is om een brandweerman of -vrouw een pand in te sturen, maar je toch beeldvorming wilt hebben. Deze bal gaat daar enorm bij helpen.”

Het begon met drones

Robbert Heinecke, werkt alweer 25 jaar bij de brandweer van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Sinds enkele jaren is hij gedetacheerd naar het NIPV om aan de slag te gaan met Team Digitale Verkenning (TDV). Robbert: “Een aantal jaar terug begon de brandweer in Twente en Midden-West Brabant met het vliegen met drones om verkenningen te doen bij branden. De regio waar ik werk wilde daarop aansluiten. Ik werd naar voren geschoven, maar ik vond dat er meer nodig was dan alleen bestuurbare drones. Dus ik ben verder gaan denken over welke innovatieve middelen het werk van de brandweer nóg effectiever, nóg efficiënter én veiliger konden maken. Ik ben met een klein team verder gaan bouwen aan drones die binnen konden vliegen, onder water gebruikt konden worden en met blusrobots.”

Hoe het idee van een bal ontstond

Robbert is opgeleid als ICT-specialist en voegt zijn kennis van ICT-infrastructuur samen met zijn kennis over de brandweer. Hij denkt bij innovatie mee als ontwikkelaar en als gebruiker. Zo ook bij de smartbal. “De smartbal is ontstaan uit de praktijk. Bij een grote brand wil je van te voren eigenlijk goed en snel kunnen beoordelen hoe veilig het is om naar binnen te gaan. Maar je wil ook dat als je daar techniek voor gebruikt dat het product niet te kostbaar is als het tijdens het werk beschadigd of vernietigd raakt. Op basis van deze twee zaken kwamen we op het idee van een bal. De bal is klein, rolt gemakkelijk rond, je gooit het snel ergens naartoe én het gaat niet zo snel kapot. Als we het vol zouden bouwen met verschillende sensoren kan het ons een hoop informatie opleveren in korte tijd, dachten we.”

Met dit idee ging Robbert naar Innovatie NIPV. Hij kreeg groen licht en financiering om het idee verder te gaan ontwerpen en ontwikkelen samen met een extern bedrijf.

Wat kan de brandweer ermee?

Zo’n smartbal heeft verschillende voordelen volgens Robbert. “Je kunt de bal een gebouw ingooien zodat je zelf niet naar binnen hoeft als het niet veilig is. Hij kan grote ruimten verkennen, ook als je zelf in het gebouw bent. Dat scheelt werk. De bal kan luisteren, zien en ruiken en is ontwikkeld voor verschillende scenario’s. Hij maakt het werk echt veiliger, efficiënter en effectiever. En je hoeft er geen opleiding voor te hebben. Iedereen kan hem gebruiken.”

Positieve geluiden dus. Maar hoe gaat het nu concreet in zijn werk? Wat gebeurt er als je zo’n bal een gebouw in rolt. Robbert: “De beelden, geluiden en de data die de bal registreert komen binnen bij de ICT omgeving van TDV. Denk aan bijvoorbeeld de live RGB- en warmtebeeldcamera-beelden die  gedeeld worden met de operationeel leidinggevenden op straat. Maar ook data van de temperatuur en de verschillende gas-sensoren. Het TDV systeem is beschikbaar voor alle veiligheidsregio’s die erop aan willen sluiten. Het systeem is flexibel ingericht, waardoor het ook de data kan doorsturen naar ieder systeem dat de brandweer maar wil. Als een regio een bepaald videoplatform gebruikt, zorgen wij dat alle gegevens daar naartoe gaan. We maken het dus geschikt voor iedere regio. Dat geldt overigens voor alle middelen die het TDV aanbiedt.”

De uiteindelijke versie van de smartbal wordt zwart met fluorescerende strepen erop.

Na de zomer klaar voor gebruik

De eerste testfase is inmiddels afgerond en daaruit blijkt dat de bal werkt. “We gaan nu in de tweede ronde wat zaken toevoegen, zoals de bal verder waterdicht maken en een sensor toevoegen die beweging (van de smartbal) detecteert”, zegt Robbert. “En er komt een soort van parachute omheen zodat, als de smartbal van grotere hoogte naar beneden komt, hij ook rustig landt op de grond. En dan komen in de zomer zes van deze aangepaste testballen weer onze kant op. We gebruiken dan de hele zomer om te testen met een kleine testgroep in een trainingscentrum. Als dat goed gaat dan kunnen we na de zomer de bal ook écht gaan gebruiken bij de brandweer in het hele land.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over het TDV of wat het voor jou kan betekenen? Volg het TDV dan via YouTube, LinkedIn, Instagram en X. Of neem contact op met Robbert Heinecke.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box