Duurzame oplossingen voor brandoefeningen

08 juni 2022

Schadelijk rook die vrijkomt bij realistisch oefenen neerslaan met nevel en het verwarmde water bij het reinigen van de bluspakken hergebruiken om het koude water van de volgende wasbeurt op temperatuur te brengen. Dit zijn twee voorbeelden van oplossingen die studenten Camiel de Jongh,  Michiel Snijders en Sepehr Kherad van de TU Delft tijdens de SDG-challenge hebben aangedragen om onze brandoefeningen duurzamer te maken.

SDG staat voor Sustainable Development Goals. Deze zijn opgesteld door de Verenigde Naties om ‘van de wereld een betere plek te maken in 2030’. De veiligheidsregio’s Brabant-Noord, Hollands Midden, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond én NIPV zijn dit jaar partner van de SDG-Challenge. Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de veiligheidsregio’s en NIPV. Door gezamenlijk deel te nemen aan de SDG-Challenge bundelen zij de krachten zodat hier op landelijk niveau stappen gemaakt kunnen worden.

Reductie CO2 footprint bij brandoefeningen

Tijdens de SDG-Challenge gingen studententeams van de verschillende Nederlandse universiteiten aan de slag met een duurzame oplossing voor een specifieke uitdaging van een toonaangevende organisatie. Studenten van de TU Delft deden voor de brandweer in de veiligheidsregio’s en NIPV onderzoek naar de reductie van de CO2 footprint bij brandoefeningen. Dit vond plaats op de brandweerkazerne in Den Bosch. Bekijk deze korte video voor een impressie.

Op 2 juni vond de grote finale plaats waar de studententeams hun oplossingen presenteerden. Helaas heeft het team van TU Delft niet gewonnen. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen bedachten volgens de jury de winnende aanbevelingen voor adviesbureau Twijstra Gudde rondom een project van de Gemeente Oisterwijk.

Meer informatie

Neem voor meer informatie op de website van de SDG-Challenge of neem contact op met Jeannette Kruijthof, veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, jeannette.kruijthof@vr-rr.nl

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box