Kruis van Verdienste voor Elvin Regina

22 juli 2022

Donderdag 14 juli ontving Elvin Regina op Curaçao het gouden Kruis van Verdienste. Deze staatsonderscheiding wordt uitgereikt als ‘waardering voor een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de brandweer in het Koninkrijk.’ De commandant van Curaçao ontving deze onderscheiding uit handen van Stephan Wevers, die de onderscheiding namens Brandweer Nederland uitreikte.

Na 37 dienstjaren bij de Brandweer Curaçao gaat Elvin Regina per 1 augustus 2022 met pensioen. In deze periode heeft Elvin zich permanent ingezet voor de professionalisering van het korps op Curaçao in zeer moeilijke politieke en financiële periodes. Dit heeft hij al die jaren zeer betrokken en plichtsgetrouw gedaan. Op 1 mei 1990 is hij benoemd tot Plaatsvervangend Commandant en per 1 mei 2000 tot Commandant van Curaçao. Daarmee is Elvin de langst zittende commandant binnen het Koninkrijk van Nederland.

Samenwerking

Elvin is o.a. verantwoordelijk voor de implementatie en samenwerking tussen de civiele en luchthavenbrandweer van Curaçao. In 2014 heeft hij een Search & Rescue team geformeerd bestaande uit leden van de Brandweer, luchthaven, Rode Kruis, het Korps Politie en het Vrijwilligersorganisatie Korps Curaçao. Dit in samenwerking met de UNDP/Verenigde Naties.

Vanaf 2015 is er mede op initiatief van Elvin (samen met Brandweer Nederland) een samenwerkingsverband tussen de Caribische eilanden opgezet. In 2019 heeft Elvin voor de Ministers van de eilanden en Nederland een pleidooi gehouden voor deze samenwerking met als resultaat dat door alle Ministers de overeenkomst dat jaar ondertekend is.

Verschillende culturen

Binnen dit samenwerkingsverband is binnen zijn portefeuilles een vakbekwaamheidsorganisatie binnen het Caribisch gebied opgezet waarbij gezamenlijke opleidingen en trainingen worden georganiseerd voor repressieve officieren (OVD/HOVD) en Brandpreventie functionarissen. Een forse opgave om de zes eilanden samen te brengen en een programma van de grond te krijgen binnen de verschillende culturen, organisatievormen en constituties. Het werken op een eiland, met alle bijbehorende uitdagingen en beperkingen die een eilandcultuur met zich meebrengt, is een extra uitdaging. Reden te meer om als teken van waardering en erkenning Elvin Regina te onderscheiden met het gouden Kruis van Verdienste.

Zie ook

Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer

Lees meer over Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box