Kruis van Verdienste voor Thomas Derksen

26 september 2022

Zaterdag 24 september 2022 ontving Thomas Derksen, o.a. brandweer Emmerich am Rhein (Dld.) het zilveren Kruis van Verdienste. Deze staatsonderscheiding wordt uitgereikt als ‘waardering voor een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de brandweer in het Koninkrijk.’

Tijdens de 35e Internationale brandweerwedstrijden D-NL in Zevenaar reikte Anton Slofstra namens Brandweer Nederland de onderscheiding uit. Thomas ontving deze onderscheiding vanwege zijn inzet voor de grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitsland en Nederland. Hij initieerde sinds 1995 jaarlijkse brandweeroefeningen voor de brandweer uit beide landen en maakte het mogelijk dat de korpsen uit ‘Kreis Kleve’, waar hij plaatsvervangend kreisbrandmeister was, deel konden nemen aan de internationale brandweerwedstrijden in Gelderland-Midden. Ook werden de Nederlandse korpsen uitgenodigd voor de Duitse wedstrijden. Tijdens de bouw van de Betuweroute nam Thomas deel aan de vergaderingen waar veiligheid op die route grensoverschrijdend werd afgestemd. Denk aan grensoverschrijdende table-top oefeningen en het afstemmen van inzetprocedures.

Inzet Duitse blusboot

Tenslotte was Thomas één van de initiatiefnemers om de Duitse blusboot in het grensgebied in te zetten. Zeker in het gebied Millingen a/d Rijn – Lobith kan de Duitse blusboot sneller aanwezig zijn dan de Nijmeegse, die stroomopwaarts moet varen. Hier hebben de veiligheidsregio’s in het grensgebied (Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden) nog steeds plezier van.
Thomas geniet sinds juli jl. van zijn pensioen en krijgt alsnog deze onderscheiding als blijk van waardering.

Zie ook

Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer

Lees meer over Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box