Karemaker: “Door stapsgewijs en systematisch een voorlichtingsprogramma te ontwikkelen, vergroot je de kans dat dit leidt tot effectievere gedragsverandering. Hierbij is het belangrijk om de doelgroep senioren vanaf de start te betrekken. Zij kunnen inzicht geven in de huidige situatie en in de onderwerpen en gedragsfactoren waarop je moet inzetten. Waarbij het van belang is om hierin keuzes te maken en te focussen op een aantal gedragingen. Daarnaast toont het onderzoek aan dat een voorlichting waarbij senioren zelf aan de slag gaan met het oefenen van brandveilig gedrag, meer effect heeft op het veranderen van gedrag dan voorlichtingen die meer zijn gericht op het zenden van informatie.”
Het onderzoek van Karemaker laat ook zien dat vier gedragsfactoren een grote rol spelen. En dat het dus belangrijk is om daarop in te spelen in voorlichtingsprogramma’s voor senioren:
Hans Zuidijk, portefeuillehouder Brandveiligheid in de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV), is blij met het onderzoek van Karemaker. “Als Nederlandse brandweer investeren we steeds meer in preventie en educatie. Voorkomen is tenslotte beter dan blussen. Elke veiligheidsregio heeft daarom een team Brandveilig Leven. Het is geweldig om te zien dat al die inzet nu ook ondersteund wordt met dit onderzoek. Als wetenschap en de brandweer hand in hand gaan, kunnen we kwetsbare ouderen effectiever voorlichten. Dat is de meerwaarde van het programma ‘Brandveiligheid in Huis’ van Margo Karemaker.