Zilveren Kruis van Verdienste voor Martijn Boeijink en Manfred Rotering

19 maart 2024

Vrijdagavond 15 maart ontvingen Martijn Boeijink (voormalig postcommandant Eibergen) en Manfred Rotering (Löschzug Fuhrer Ammeloe van de Feuerwehr Vreden) een zilveren Kruis van Verdienste Brandweer. Deze staatsonderscheiding wordt uitgereikt als ‘waardering voor een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de brandweer in het Koninkrijk.’

Namens Brandweer Nederland reikte Stephan Wevers de onderscheidingen uit.

Martijn (inmiddels werkzaam bij Brandweer Twente) is jarenlang postcommandant van Eibergen (VNOG) geweest. In die rol heeft hij zich, onder andere, ingezet om de samenwerking tussen de brandweer van Eibergen en de Löschzug Ammeloe van de Feuerwehr Vreden (Duitsland) te versterken. Dit deed hij samen met Löschzug Fuhrer Manfred Rotering.

Grensoverstijgende samenwerking

Al in de jaren ’80 werd samen geoefend en in 2013 ontstond het idee tussen Martijn en Manfred om de volgende stap te zetten in de samenwerking die meer structureel van aard was. De reden hiervoor was voornamelijk dat de post Ammeloe veel sneller in het Nederlandse dorp Rekken kon zijn. Vanaf de Nederlandse zijde kon niet aan de brandweerzorg worden voldaan door de lange aanrijtijden.

Na bestuurlijke afstemming tussen Nederland en Duitsland, werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen VNOG en Stadt Vreden over wederzijdse ondersteuning op het gebied van eerstelijns brandweerzorg. Daarbij krijgen inwoners de snelst mogelijke hulp in geval van nood. Martijn en Manfred hebben in de begintijd veel werk verzet om de samenwerking soepel te laten verlopen en hebben veel procedures afgestemd en gecommuniceerd richting inwoners. Zij moesten immers aan het idee wennen dat bij noodgevallen een andere brandweer voor de deur komt dan dat ze gewend waren. Uit deze samenwerking is een blauwdruk ontstaan voor grensoverstijgende samenwerking. Het zilveren Kruis van Verdienste is dan een mooie blijk van waardering en erkenning.

Zie ook

Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer

Lees meer over Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box