Natuurbrandonderzoek

‘Leren van natuurbranden’

In 2014, op eerste paasdag, vond één van de grootste natuurbranden uit de Nederlandse geschiedenis plaats. In Nationaal Park de Hoge Veluwe werd 350 hectare natuurgebied verwoest door het vuur. Ruim 1000 hulpverleners van brandweer, politie, defensie en loonwerkers uit het hele land werden ingezet om de brand en de effecten ervan te bestrijden.

Al snel na de brand kwamen er vragen. Waarom breidde deze brand zich zo snel uit? Waarom werd de stoplijn zonder enige belemmering overschreden? Waarom veranderde het vuur van richting? Klopte het verloop met het verspreidingsmodel? Op deze vragen gaf het Team natuurbrandonderzoek na uitvoerige analyse een onderbouwd antwoord. Diverse verbeterprojecten werden daarna opgestart vanuit de verkregen inzichten.

Doel

Realisatie van een landelijk specialisme Natuurbrandonderzoek Brandweer Nederland.

Brandonderzoek zorgt ervoor dat wij als brandweer leren van brand en de ontwikkeling ervan. Brandonderzoek houdt zich bezig met het achterhalen van de brandoorzaak, het analyseren van het brandverloop, het bepalen van de effectiviteit van brandpreventieve voorzieningen en de brandbestrijdingstechniek/tactiek. Een onderzoek bij een natuurbrand vergt een speciale aanpak en is niet te vergelijken met brandonderzoek in gebouwen en objecten.

Bijna alle regio’s hebben een team brandonderzoek. Binnen de regio’s zijn verschillende brandonderzoekers ook opgeleid om natuurbrandonderzoek uit te voeren. Deze collega’s zijn, in samenwerking met medewerkers van de Forensische Opsporing, samengebracht in een landelijk team natuurbrandonderzoek. Het team natuurbrandonderzoek is hiermee zowel inzetbaar voor onderzoek naar het verloop van de brand, als voor forensische opsporing gericht op de mogelijke dader(s) en het vaststellen van de toedracht van het incident.

Resultaten

Dit hebben we opgeleverd:

  • Een opgeleid en professioneel team van ruim 20 natuurbrandonderzoekers uit brandweer en politieorganisatie, dat op aanvraag beschikbaar is voor onderzoeksvragen uit het land
  • Landelijke aanvraagprocedure en aanspreekpunt voor de (H)OvD van brandweer of politie
  • Uniforme werkwijze van onderzoek bij natuurbranden in samenhang met de uitgangspunten van brandonderzoek.
  • Eenduidigheid van rapportage aan de aanvrager en bijdragen aan de lerende organisatie/database.
  • Visie op de ontwikkeling van les- en leerstof van de natuurbrandonderzoeker.
  • Visie op organiseren van (blijvende) vakbekwaamheid NBO.

Aanvraag team natuurbrandonderzoek

Natuurbrandonderzoekers van politie en brandweer staan klaar om het team brandonderzoek in brandweerregio’s of teams forensische opsporing van de politie bij te staan om onderzoek te doen naar de aanleiding en het verloop van natuurbranden. Na aanvraag via de meldkamer van de VGGM (026 355 5555) word je teruggebeld door een coördinator, die de onderzoeksvragen met je doorneemt en een team organiseert dat bestaat uit brandweer- en politieonderzoekers. Na het onderzoek ontvangt de opdrachtgever een rapportage met een antwoord op de gestelde vragen.

Meer weten?

Dit is een afbeelding van Jelmer Dam Dit is een afbeelding van Jelmer Dam
Jelmer Dam
Landelijk Coördinator Natuurbrandbeheersing
jelmer.dam@nipv.nl

Specialisme Natuurbrandbeheersing

Lees meer over Specialisme Natuurbrandbeheersing
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box