Douze points voor Rotterdam

21 september 2021

Het is alweer even geleden inmiddels, maar in het zomernummer van de Brandweerkrant blikt Rotterdam nog even terug op dit bijzondere internationale evenement. Zeven dagen lang stond er een CoPI-team paraat voor het Songfestival. Op 0-minuten notice, ofwel: fysiek bij elkaar.

‘We moesten zorgen dat we scherp en geïnformeerd bleven’, licht Arnout Koper toe. Samen met Ton Muilwijk was hij – op en af – Leider CoPI tijdens het Eurovisie Songfestival (ESF). In het World Port Center in Rotterdam was al de hele week een CoPI-team aanwezig, van 13.00 uur tot ongeveer middernacht. Twee teams wisselden steeds twee dagen op, twee dagen af.

Tot in de puntjes

‘We stonden op drie plekken: voor Ahoy, de hotels van de delegaties en bij de opening voor de Cruiseterminal’, vertelt Arnout. ‘Op het moment dat we zouden moeten opschalen naar GRIP1, konden we direct uitrukken. Alles was vooraf natuurlijk tot in de puntjes uitgedacht. Er keken immers 180 miljoen mensen live mee, dus er hing wel wat van af.’ De twee CoPI-teams hebben samen met de Planningsstaf en het Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) in totaal maar liefst negentien scenario’s uitgewerkt.

Veilig feest

Arnout tot slot: ‘We zijn trots op wat we met elkaar hebben neergezet en kijken terug op een mooi groot internationaal feest. Rotterdam is internationaal op de kaart gezet en de gezamenlijke (operationele) diensten hebben een mooi visitekaartje afgegeven: douze points!’

Het volledige verhaal lees je in het zomernummer van de Brandweerkrant.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box