Kruis van Verdienste voor Adriaan ter Huurne

04 september 2023

Vrijdag 1 september 2023 ontving Adriaan ter Huurne, vakspecialist operationele voorbereiding bij Brandweer Twente, het zilveren Kruis van Verdienste. Deze staatsonderscheiding wordt uitgereikt als ‘waardering voor een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de brandweer in het Koninkrijk.’

Tijdens de viering van het 10-jarig jubileum van de handcrew ontving Adriaan Kruis van Verdienste uit handen van Regionaal Commandant Stephan Wevers. Hij ontving dit vanwege zijn jarenlange inzet voor de professionalisering van de natuurbrandbestrijding. Hij kijkt daarbij verder dan alleen de ‘gebaande paden’ en de kennis die in Nederland voorhanden is. Zo heeft hij ook in de Verenigde Staten kennis opgedaan en die kennis vervolgens weer vertaald naar de praktijk in Nederland.

Handcrew

Ook was Adriaan de aanjager van de eerste Nederlandse handcrew in Nederland. In 2013 werd een speciaal team opgeleid, samengesteld uit brandweermensen uit Twente en IJsselland. Hiervoor moesten vrijwilligers worden opgeleid, werd speciaal materieel ontworpen en werd de handcrew ingebed in de uitruk- en inzetprocedures. Op dat moment onontgonnen terrein voor de Nederlandse brandweer.
In 2021 is hij ook nauw betrokken geweest bij de oprichting van een tweede handcrew. Ook hier met en grotere inspanning en betrokkenheid dan wat op basis van zijn functie van hem mag worden verwacht. Adriaan ontvangt deze onderscheiding dan ook als blijk van waardering voor zijn grote inzet, kennis en kunde.


(Foto´s: Matthijs Steen, Brandweer IJsselland)

Zie ook

Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer

Lees meer over Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box