Nationale brandweerherdenking 2023 op 17 juni

01 juni 2023

Jaarlijks staan we als brandweer stil bij de collega’s die ons zijn ontvallen tijdens het uitvoeren van hun werk. Dit jaar vindt de nationale brandweerherdenking voor genodigden plaats op zaterdag 17 juni vanaf 12.00 uur bij het herdenkingsmonument in Arnhem. Maar de herdenking is natuurlijk iets van ons allemaal. Doet jouw kazerne ook mee?

Brandweer Nederland / de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio roept kazernes in de veiligheidsregio’s op om een eigen herdenkingsmoment te organiseren. Afgelopen jaren gaven zo’n 100 kazernes in heel het land gehoor aan deze oproep. Een mooi gezamenlijk eerbetoon van en voor onze brandweercollega’s.

Instructies ereteken

Gelijktijdig met het herdenkingsmoment in Arnhem worden de brandweerkazernes in het land opgeroepen om net als bij de nationale herdenking, het ereteken te maken. Dit ereteken bestaat uit:

  • De brandweervlag halfstok.
    Hang op zaterdag 17 juni 2023 tussen 12.00 en 15.00 uur de brandweervlag halfstok. Let op: het is niet de bedoeling om de Nederlandse vlag halfstok te hangen.
  • Het water-ereteken.
    Maak om precies 13.00 uur het water-ereteken met behulp van twee handstralen. Wil je weten hoe het water ereteken er precies uit moet zien? De complete instructie vind je op de pagina van het ereteken. Hier vind je zowel een instructiefilm als het instructiedocument.

Voorschriften kleding

Werk je mee aan de herdenking bij jouw kazerne? Dan geldt het volgende kledingadvies:

  • De uitrukploeg die het ereteken maakt, is gekleed in uitrukuniform.
  • Alle andere geüniformeerden zijn gekleed in ceremonieel uniform met hoofddeksel en armsnoer.

Live stream

De nationale brandweerherdenking is ook dit jaar weer via een livestream te volgen, via www.brandweermonument.nl. De livestream begint op 17 juni 2023 vanaf 11.45 uur. De plechtigheid start om 12.00 uur.

Social media

Iedere derde zaterdag in juni staan we stil bij onze brandweercollega’s die omkwamen tijdens de uitoefening van het vak. Wil jij hen ook herdenken? Vervang dan op die dag je profielfoto door het zwarte brandweerlogo. #Brandweerherdenking

Download logo

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box