’Je staat er niet alleen voor’

16 januari 2024

De aanpak van PTSS is één van de speerpunten binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Zo is er een bedrijfspsycholoog aangesteld, een Team Vitaliteit opgericht en is er aandacht voor collegiale opvang bij incidenten.

Dat dit nodig is, blijkt wel uit een aangrijpend interview onlangs in het AD (4 nov) met hulpverleners met PTSS uit de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo werd brandweerman Steven (56) ernstig ziek door zijn werk. Hij is blij dat zijn werkgever eindelijk erkent dat hij ziek is geworden door zijn beroep. “Ik heb elk detail opgeslagen van te veel incidenten. Ik ben beschadigd. Ik werk al lang niet meer en kan niet meer werken. Wat heb ik nog voor toekomst? PTSS is geen griep”, zegt hij in de krant.

Directeur Arjen Littooij sprak met meerdere medewerkers met PTSS, “Ik zag en voelde hun pijn, hun verdriet. Dát is waarom wij nu een psycholoog in dienst hebben. Weet dat we er als organisatie voor je zijn. Je staat er niet alleen voor.”

Thérèse van Mill en Sandra van Velzen

Psycholoog

“PTSS kun je ontwikkelen als je iets schokkends of ingrijpends meemaakt en dat niet goed verwerkt”, vertelt Thérèse van Mill, sinds 2020 werkzaam bij de VRR als psycholoog. “De traumatische gebeurtenis blijft je dan achtervolgen in nachtmerries, maar ook overdag in flashbacks. Wat ik ook zie gebeuren, is dat mensen het stilstaan bij die traumatische gebeurtenis juist krampachtig gaan vermijden. In beide gevallen kun je je zo slecht gaan voelen, dat je belemmerd wordt in alles wat je doet. Ik vergelijk het met een bal die je uit alle macht onder water probeert te houden. Die bal glipt onherroepelijk een keer uit je handen, breekt door het wateroppervlak en springt dan in alle hevigheid omhoog.”

Aanpak VRR

Sandra van Velzen is coördinator van team Vitaliteit: “We zijn bezig met trainingen om de signalen van mentale overbelasting te leren herkennen. Team Collegiale Ondersteuning (TCO) organiseert ook partneravonden. Mensen die dichtbij een persoon met PTSS staan, zijn er ook bij gebaat de symptomen te herkennen en tijdig aan de bel te trekken. We willen ook graag periodiek ‘mental check-up-gesprekken’ (MCU) gaan voeren met alle operationele medewerkers om de vinger aan de pols te houden. De VRR neemt PTSS niet alleen serieus, we handelen er ook naar. Dat maakt het echt waardevol.”


Dit en nog veel meer lees je in dit winternummer.

Bezoek de pagina Download Brandweerkrant nr. 48

 

Bezoek de pagina Blader door de krant

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box