Verduurzamen door te blussen met hemelwater

18 juni 2024

Bij de brandweer in de Veiligheidsregio Kennemerland blussen ze sinds april 2024 alleen nog met regenwater. Hiermee besparen ze drinkwater en nemen ze een stap in het verduurzamen van de brandweer én Veiligheidsregio.

Bevelvoerder Rob Thijssen kwam op het idee toen hij een oude waterput op de kazerne zag liggen. Rob: “Deze waterput werd al jaren niet meer gebruikt, omdat we slangen tegenwoordig op een andere locatie testen. Maar de put was nog steeds aanwezig op ons terrein. Daarnaast wordt er na een regenbui veel water van onze daken afgevoerd richting het riool. Mijn idee was om er simpel een pomp in te laten zakken en de put te gebruiken om onze brandweerwagens te vullen met regenwater. Zodat we geen schoon drinkwater meer hoeven te gebruiken.”

Onderzoek

Rob deed vervolgens onderzoek. Hij onderzocht of het water schoon genoeg was om te kunnen opslaan in de brandweerwagens zonder dat de pompsystemen verstopt raken en of er korpsen waren die al iets vergelijkbaars deden. Zo kwam hij erachter dat de brandweer in Breda al 20 jaar regenwater gebruikt bij het blussen. Hij ging op zoek naar budget en collega’s binnen de regio om te helpen bij het realiseren van zijn plan. Met hulp van de mensen van vastgoed en techniek en een installatiebedrijf realiseerde hij zijn plan.

Benieuwd hoe Rob dit precies deed? Lees dan het hele artikel op haarlem.nieuws.nl.

Verduurzamen veiligheidsregio’s

Begin 2024 is de landelijke duurzaamheidagenda veiligheidsregio’s opgeleverd. Met deze duurzaamheidsagenda wordt een belangrijke basis gelegd voor een efficiënte en effectieve samenwerking tussen veiligheidsregio’s op het gebied van duurzaamheid. Zo worden ambities gesteld voor 2050, maar ook voor de korte termijn. Een doelstelling voor 2025 is bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot van de veiligheidsregio’s samen inzichtelijk te maken. De duurzaamheidsagenda geeft aan wát alle veiligheidsregio’s gaan doen de komende jaren. Hóe ze dat gaan doen, dat is aan de veiligheidsregio’s zelf.

Zie ook

Verduurzamen veiligheidsregio’s

Lees meer over Verduurzamen veiligheidsregio’s

Onderzoek naar opvang hemelwater bij kazerne Hilversum

03 mei 2024
Lees meer over Onderzoek naar opvang hemelwater bij kazerne Hilversum
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box