Een diverse en inclusieve brandweer is een toekomstbestendige brandweer

05 september 2022

Als brandweer in Nederland vinden we het belangrijk om een goede afspiegeling van de samenleving te zijn. Of het nu gaat om gender, culturele achtergrond, leeftijd of welk verschil dan ook. Een diverse en inclusieve brandweer geeft ons meer creativiteit, vitaliteit en veerkracht.

‘We weten dat teams met veel verschillende mensen structureel beter functioneren en ook beter presteren.’ vertelt Petra de Kam, portefeuillehouder Diversiteit en Inclusie van Brandweer Nederland.

Verschillende zienswijzen en perspectieven

Er is behoefte aan verschillende zienswijzen en perspectieven binnen de brandweer, vertelt Petra. ‘Dit vergroot de denkkracht van de brandweer en Veiligheidsregio’s. We zijn hulpverlenende organisaties, die continu in contact staat met de samenleving. Het is dan ook belangrijk dat we een goede afspiegeling zijn van deze samenleving. We zijn er nog niet, maar zetten zeker stappen. Binnen Brandweer Nederland en de Veiligheidsregio’s is dit een belangrijk onderwerp van gesprek. Ook hebben we verschillende netwerken die zich inzetten voor de zichtbaarheid van ál onze verschillende brandweercollega’s.’

Meer vrouwen in het brandweervak

We moeten echter ook erkennen dat we er nog niet zijn. Zo is op dit moment bijvoorbeeld ongeveer 6 procent van de repressieve brandweermensen vrouw. Dat mogen er meer worden, vindt Petra: ‘Van de buitenkant lijkt het beroep misschien nog te vaak een mannenberoep. Maar het brandweervak is uitdagend en mooi, ook voor vrouwen.’

Daarom zetten we vanuit Brandweer Nederland en de 25 veiligheidsregio’s in op werving van meer vrouwen voor o.a. repressieve taken en in het management. Ook is er het Netwerk Brandweervrouwen, dat zich hard maakt voor de zichtbaarheid van vrouwen binnen het vak. ‘In de afgelopen tijd kregen we veel meer aanmeldingen van vrouwen. Je ziet echt een duidelijke toename in sommige regio’s. Daar ben ik blij mee. We willen een organisatie zijn waar iedereen welkom is.’ voegt Petra toe.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box