Fire Bucket Operations (FBO)

Brandbestrijding vanuit de lucht

Door aanhoudende droogte ontstaat een grote natuurbrand. Met man en macht probeert te brandweer om een in het bos gelegen villawijk tegen de oprukkende vlammen te beschermen. Doordat het natuurgebied moeilijk toegankelijk is voor grondeenheden, wordt besloten om Fire Bucket Operations (FBO) in te zetten. Dankzij de inzet van militaire helikoptercapaciteit en expertise vanuit de brandweer lukt het om de natuurbrand beheersbaar te maken. Samen met de grondeenheden wordt de brand geblust. Het gevaar voor de villawijk is net op tijd geweken.

Fire Bucket Operations (FBO) gaat om het bestrijden van brand met een zogeheten ‘Fire Bucket’. Dit is een grote waterzak die, vanonder een helikopter, vanuit de lucht boven de brand wordt gedropt.

Het bijzondere aan deze vorm van brandbestrijding, is dat de brandweer hierbij militaire hulp krijgt. Waarom? Omdat niet elke locatie (of kern) van de brand goed bereikbaar of toegankelijk is voor de brandweer. Ook kan het zijn dat wij wél op locatie kunnen komen, maar dat de brand zelf onbeheersbaar is. Een derde reden voor het activeren van een Fire Bucket Operation, is dat het blussen meer dan drie dagen in beslag zal nemen.

Wanneer één of meerdere bovenstaande scenario’s plaatsvinden, wordt er dus hulp ingeschakeld. In de meeste gevallen gaat het hierbij om natuurbrandbestrijding. Een hecht team bestaande uit de Koninklijke Luchtmacht, Brandweer Nederland én het Nederlandse Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), worden dan gevormd. Gedurende zo’n Fire Bucket Operation werken zij intensief samen om het blussen van de brand zo veilig, efficiënt en zo snel mogelijk te laten verlopen! Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft hierin een coördinerende rol.

Meer weten over Fire Bucket Operations?

Heb jij een vraag over FBO van Brandweer Nederland? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Meer weten?

Dit is een afbeelding van Fire Bucket Operations Dit is een afbeelding van Fire Bucket Operations
Fire Bucket Operations
fbo@vnog.nl

Specialisme Natuurbrandbeheersing

Lees meer over Specialisme Natuurbrandbeheersing

Veelgestelde vragen

Fire Bucket Operations

Algemeen

 • Wat betekent de afkorting FBO?

  FBO betekent Fire Bucket Operations.

  Was deze informatie nuttig?
 • Wat is FBO?

  FBO (Fire Bucket Operations) is een vorm van militaire bijstand (hulp) voor de brandweer in een regio. Deze hulp bestaat uit de inzet van militaire helikopters (blushelikopters) van de Koninklijke Luchtmacht, waarbij een Chinook of Cougar dan bluswerkzaamheden vanuit de lucht verricht.

  Was deze informatie nuttig?
 • Wanneer wordt FBO (Fire Bucket Operations) toegepast?

  FBO wordt toegepast en ingeschakeld wanneer brandbestrijding vanuit de lucht noodzaak is en niet (effectief) vanaf de grond kan plaatsvinden. In de meeste gevallen gaat het hierbij om natuurbrandbestrijding. Voorbeelden:

  • Brand in moeilijk toegankelijk terrein;
  • Brand, waarbij blussing noodzakelijk is en de kern van de brand onbereikbaar is;
  • Brand die met reguliere bestrijdingsmiddelen niet te beheersen is;
  • Brand, waarbij blussing noodzakelijk is en de inzetduur zonder luchtsteun wordt geraamd op meer dan drie dagen.
  Was deze informatie nuttig?
 • Wat is het doel van een Fire Bucket Operation?

  Het doel van een FBO is de brandweer te helpen in situaties waar zij met haar normale middelen niet snel effectief kan optreden. Denk hierbij aan: onbegaanbare wegen, onbereikbare locaties, of een andere onbeheersbare situatie vanaf de grond.

  Was deze informatie nuttig?

Fire Bucket Operations aanvragen en/of inschakelen

 • Waar en in welke situaties kan FBO (Fire Bucket Operations) worden ingeschakeld?

  FBO kan worden geactiveerd bij elke brand waarbij de locatie ontoegankelijk is voor de brandweer vanaf de grond.* In de meeste gevallen gaat het hierbij om natuurbranden, maar andere voorbeelden van brandbestrijding zijn:

  • Industriebranden;
  • Buitenbranden;
  • Ernstige bedreiging van mensen, dieren of bebouwing;
  • Bedreiging van objecten van een zeer groot maatschappelijk belang;
  • Bedreiging van een gebied met gevaarlijke stoffen.

  *LET OP: een Fire Bucket Operation kan alleen plaatsvinden wanneer er daadwerkelijk een blushelikopter beschikbaar is. Bij elke aanvraag wordt deze beschikbaarheid gecheckt.

  Was deze informatie nuttig?
 • Kan de FBO altijd worden ingezet?

  Nee. De volgende factoren spelen een rol bij de inzet van hulp met blushelikopters:

  • Beschikbaarheid van de helikopters;
  • Daglicht: zonder daglicht kan de blushelikopter niet worden ingezet;
  • Weersomstandigheden.
  Was deze informatie nuttig?
 • Kunnen de blushelikopters alleen in Nederland worden ingezet, of ook in het buitenland?

  Ja, ook buiten Nederland kan de FBO worden oproepen. Deze vorm van brandbestrijding vindt dus nationaal én internationaal plaats.

  Was deze informatie nuttig?
 • Wat gebeurt er nadat er een FBO aanvraag is ingediend?

  Allereerst wordt naar aanleiding van de alarmering of aanvraag getoetst of de heli-inzet op dat moment nodig is. Deze aanvraagprocedure is streng, maar noodzakelijk. Bij toekenning wordt de beschikbaarheid van een blushelikopter gecheckt. Vervolgens wordt het FBO-team geactiveerd: personeel van de Koninklijke Landmacht, de Brandweer Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

  Was deze informatie nuttig?
 • Hoe lang duurt het totdat de brandweer arriveert?

  Na de alarmering duurt het maximaal 45 minuten (excl. reistijd plaats van het incident vanaf Apeldoorn) totdat de blushelikopter ter plaatse is.

  Was deze informatie nuttig?

Tijdens Fire Bucket Operations

 • Hoe gaat FBO (Fire Bucket Operations) in zijn werk?

  Het FBO-team bestaat uit drie teams: personeel van de Koninklijke Landmacht, Brandweer Nederland en Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Zij werken nauw samen om de blushelikopter met fire-bucket (waterzak) op locatie van de brand te krijgen en deze succesvol boven de brand te droppen. Vervolgens pendelt deze helikopter op en neer tussen een plek waar water kan worden ingenomen (rivier of recreatieplas) en de plaats waar het water moet worden gedropt.

  Was deze informatie nuttig?
 • Welke partijen zijn betrokken bij de uitvoering van een Fire Bucket Operation?

  Een Fire Bucket Operation is een civiele-militaire operatie en is een samenwerking tussen luchtsteun en grondeenheden. De hulp wordt uitgevoerd door personeel van de Koninklijke Landmacht, Brandweer Nederland en het Nederlandse Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Tijdens de operatie zijn drie teams actief met elk hun eigen taken: helikopterbemanning, het Mobile Air Operations Team en de Heli-Team Brandweer.

  Was deze informatie nuttig?
 • Moet ik als aanvrager FBO betalen voor een Fire Bucket Operatie?

  Nee. Deze militaire hulp aan de regionale brandweer wordt bekostigd vanuit de financiering nationale inzet krijgsmacht (FNIK).

  Was deze informatie nuttig?
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box