Natuurbrandverspreidingsmodel maakt uitdagingen snel inzichtelijk

29 april 2022

Met één druk op de knop worden actuele weerdata en vegetatiemodellen binnengehaald. Deze belangrijke gegevens worden gecombineerd met een hoogtekaart en je hebt snel inzicht in het potentieel brandgedrag. Binnen een paar minuten kunnen de commandovoerders ter plaatse geïnformeerd worden ter ondersteuning waar de uitdagingen liggen en waar het zwaartepunt van de natuurbrand zich bevindt.

Het nieuwe natuurbrandbestrijdingsmodel is gemaakt volgens de nieuwste technologie op dit gebied. De ambitie is dat het wordt gekoppeld aan het HARMONIE-weermodel van de KNMI waardoor er niet alleen weergegevens van de afgelopen periode worden ingeladen, maar ook 48 uur vooruit wordt gekeken.

Verder geeft het model informatie over de snelheid en richting van verspreiding, vlamlengte en intensiteit van de brand. De 3D-kaarten laten ook zien welke vegetatie er staat én of de brand zich verspreidt over oplopend, aflopend of vlak terrein. Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op het brandverloop.

Preventieve simulatie

Het natuurbrandverspreidingsmodel is niet alleen van waarde bij het bestrijden van natuurbrand. Ook bij het voorkomen van oncontroleerbare natuurbranden kan het een belangrijke rol spelen. Jelmer Dam, Landelijk Coördinator Natuurbrandbeheersing: ‘Natuurbeheerders en eigenaren van bijvoorbeeld campings of verzorgingshuizen in een natuurgebied zijn zich niet altijd bewust van de risico’s van een natuurbrand. Aan de hand van het model kun je zichtbaar maken hoe een brand verloopt in het landschap. In een simulatie kun je laten zien hoe lang het duurt voordat een brand onder bepaalde omstandigheden bij de camping of wooncomplex aankomt en hoeveel tijd er dus is om te evacueren. Mocht die tijd onacceptabel kort zijn, dat kunnen natuurbeheerders maatregelen nemen in het landschap om het risico te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van brandgangen of het planten van andere soorten bomen en struiken.’

‘Natuurbrandoefeningen zijn vaak gebaseerd op communicatie of logistiek en niet zozeer op brandgedrag.’

Bewustwording

Sinds het begin van dit jaar worden landelijke natuurbrandspecialisten opgeleid om te werken met het natuurbrandverspreidingsmodel. Tegelijkertijd wordt het model gevalideerd en worden alle ICT-gerelateerde zaken getest en waar nodig aangepast. Jelmer: ‘Natuurbrandoefeningen zijn vaak gebaseerd op communicatie of logistiek en niet zozeer op brandgedrag. Het zou mooi zijn als regio’s meer aandacht zouden hebben voor het brandgedrag bij natuurbranden. Het helpt om je bewust te worden van de snelheid waarmee een natuurbrand zich uit kan breiden, welke factoren dat bepalen, en wat dat betekent voor de inzet van eenheden. Het nieuwe verspreidingsmodel kan daar zeker bij helpen.’


Dit artikel komt uit het lentenummer van de Brandweerkrant van Nederland

 

Bezoek de pagina Blader door de krant op Issuu

Zie ook

Natuurbranden steeds groter en moeilijker te beheersen

28 april 2022
Lees meer over Natuurbranden steeds groter en moeilijker te beheersen

Natuurbrandbeheersing Natuurbrandverspreidingsmodel

Lees meer over Natuurbrandbeheersing Natuurbrandverspreidingsmodel

Specialisme Natuurbrandbeheersing

Lees meer over Specialisme Natuurbrandbeheersing
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box